ХИНА: 10 000 животни се изоставят годишно в Хърватия

ХИНА: 10 000 животни се изоставят годишно в Хърватия

4 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


ХИНА: 10 000 животни се изоставят годишно в Хърватия

Хърватските приюти приемат 10 000 изоставени животни годишно, предимно кучета, съобщи днес неправителствената организация "Приятели на животните" по повод Световния ден на бездомните животни, посочвайки като необходими мерки кастрацията, микрочипирането и отглеждането, съобщи Хина.

Съгласно закона, лица, които изоставят животно, могат да получат до една година затвор или до две, ако животното умре поради изоставяне, заяви неправителствената организация, като очаква възможността за лишаване от свобода да доведе до по-малко изоставени животни.

В бройката от 10 000 изоставени животни годишно не се включват котки и селскостопански животни, които също често се изоставят, казаха от "Приятели на животните".

Те припомнят, че всеки който отглежда куче или котка е длъжен по закон да следи за това домашните му любимци да нямат нежелано потомство.

"Кастрацията на мъжки и женски кучета и котки е най-добрата превенция срещу нежеланите котенца и кученца и проблема с отглеждането им. Кучетата също трябва да бъдат микрочипирани, за да може по-лесно да ги намирате, ако се изгубят или да идентифицирате собствениците, ако са изоставени. Микрочипирането на котки не е задължително по закон, но се препоръчва. Изчислено е, че до 20 процента от кучетата в Хърватия не са маркирани, заявиха от "Приятели на животните" и добавиха, че съгласно Закона за защита на животните от 2017 г. всички градове и общини трябва да посетят всички домакинства с кучета, за да проверят дали имат микрочип.

Гражданите могат да помагат на изоставени животни, като стават доброволци в приюти, временно отглеждат животни, разхождат кучета,  даряват пари и споделят публикации в социалните медии за животни, търсещи дом, заяви неправителствената организация.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)

#хърватските #приюти #приемат #000 #изоставени #животни #годишно #предимно #кучета #съобщи

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете