Хакан Фидан: Турция напълно подкрепя териториалната цялост и политическия суверенитет на Китай

Хакан Фидан: Турция напълно подкрепя териториалната цялост и политическия суверенитет на Китай

4 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Хакан Фидан: Турция напълно подкрепя териториалната цялост и политическия суверенитет на Китай

Турският външен министър Хакан Фидан подчерта пълната подкрепа на Турция за териториалната цялост и политическия суверенитет на Китай на съвместна пресконференция днес с китайския си колега Ван И, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

След срещата на двамата днес в Пекин, където е на тридневно посещение, Фидан заяви подкрепата на страната си "при всяка ситуация, отнасяща се до икономиката, търговията и тероризма", посочва телевизионният канал.

"Турция напълно подкрепя териториалната цялост и политическия суверенитет на Китай. Ние напълно подкрепяме Китай срещу въоръжените терористични движения срещу Китай", каза той. 

Турският министър заяви още от Пекин, че Турция не намира за правилни "международните опити да бъде спрян икономическият растеж на Китай". 

"Отразяването на икономическата конкурентоспособност на Китай пред международното обществено мнение по различен начин и стремежът от това да се създаде различна глобална борба наистина е нещо, което предизвиква тревога за световния мир, стабилност и развитие. Бих искал да подчертая, че светът трябва да свикне с една цивилизована конкуренция. Фактът, че пазарите, създадени от суверенните сили през миналия век, преминават в ръцете на по-справедливи конкурентни пазарни условия, е резултат, който трябва да бъде приет", заяви Хакан Фидан, според когото "в нашия свят има достатъчно благоденствие за всички". 

Фидан предупреди, че "ако вместо честна конкуренция въведем глобална борба, поляризация и дори заплаха от война, това ще ни доведе до истинска глобална катастрофа". Поради тази причина трябва да подкрепим факта, че икономическото развитие на Китай се осъществява по справедлив начин, каза той.

Турският първи дипломат приветства отношенията, които Китай развива с тюркския и ислямския свят през последните години и изрази очакване, че и отношенията с Турция ще продължат да се засилват.

Фидан открои икономическите връзки като важен аспект на двустранните отношения.

"Както знаете, обемът на двустранната ни търговия достигна 48 милиарда долара през 2023 г. Китай е първият по големина търговски партньор на Турция в Азия и третият по големина в света", посочи той, като призна, че тази търговия е до голяма степен в полза на Китай и турската страна търси възможности да я направи по-балансирана.

По думите му туризмът е една от областите, в които двете страни могат да продължат да развиват сътрудничеството си, като Турция си поставя за цел да привлече повече китайски туристи.

Той открои и желанието на турската страна да развие сътрудничеството с Китай в енергийната област, споменавайки за възможности за сътрудничество в областта на ядрената енергетика. 

"Ние, Турция, искаме да засилим механизмите за двустранно сътрудничество", каза Фидан, като добави, че за тази цел турският министър на финансите Мехмет Шимшек е бил назначен от президента Тайип Ердоган за съпредседател на Междуправителствения комитет за сътрудничество. 

"Тази година бихме искали да приемем китайския президент Си Цзинпин в нашата страна", посочи още той, допълвайки, че е предал отново тази покана на своя китайски колега.

#турският #външен #министър #хакан #фидан #подчерта #пълната #подкрепа #турция #териториалната

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете