"Гугъл" обмисля да придобие софтуерен разработчик, оценен на 34 милиарда долара

"Гугъл" обмисля да придобие софтуерен разработчик, оценен на 34 милиарда долара

8 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Гугъл" обмисля да придобие софтуерен разработчик, оценен на 34 милиарда долара

Технологичната компания "Алфабет" (Alphabet), която притежава "Гугъл" (Google), обмисля придобиването на разработчика на маркетингов софтуер "ХъбСпот" (HubSpot). Евентуалната сделка вероятно би предизвикала опозиция от страна на регулаторите, въпреки че много експерти смятат, че тя няма да ограничи конкуренцията, предаде Ройтерс.

Миналата седмица агенцията съобщи, че "Гугъл" обмисля оферта за придобиването на "ХъбСпот", чиято пазарна стойност е 34 милиарда долара. Технологичният гигант оценява антитръстовите рискове от потенциална сделка и все още не е решил дали да отправи оферта.

Близо дузина антитръстови експерти и анализатори на сектора заявиха в интервюта и коментари, че е малко вероятно придобиването да бъде риск за конкуренцията.

Така нареченият софтуерен сектор за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM), от който е част "ХъбСпот", вече се обслужва от няколко големи компании, включително "Сейлсфорс" (Salesforce), "Адоуби" (Adobe), "Майкрософт" (Microsoft) и "Оракъл" (Oracle). Сега "Гугъл" не е част от сектора, но придобиването на "ХъбСпот" може да я превърне в един от големите играчи в него благодарение на ресурсите на "Гугъл" в сферата на облачните технологии.

Все пак е много вероятно сделката между "Гугъл" и "ХъбСпот" да предизвика опасения от американски и европейски антитръстови регулатори  предвид нарастващите им притеснения около технологичните гиганти, които стават все по-големи чрез различни придобивания, посочват експерти пред Ройтерс.

#технологичната #компания #алфабет #alphabet #притежава #гугъл #google #обмисля #придобиването #разработчика

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете