Групата в ЕП „Обнови Европа“ предложи на Украйна сътрудничество като етап от присъединяването й към ЕС

Групата в ЕП „Обнови Европа“ предложи на Украйна сътрудничество като етап от присъединяването й към ЕС

27 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Групата в ЕП „Обнови Европа“ предложи на Украйна сътрудничество като етап от присъединяването й към ЕС

Групата в Европейския парламент „Обнови Европа“ покани украинския президент Володимир Зеленски и депутати от неговата партия „Слуга на народа“ да участват в някои нейни дейности в знак на приятелство и като начин да въвлекат Украйна в процесите на ЕС преди началото на преговорите ѝ за присъединяване, съобщи Ройтерс.

Украйна, която получи силна подкрепа от повечето европейски държави, след като Русия започна пълномащабната си инвазия на нейна територия преди две години, е кандидат член за присъединяване към 27-членния Европейски съюз, но процесът ще отнеме години.

„Обнови Европа“ съобщи, че кани Зеленски на срещите на ръководството си и депутатите от „Слуга на народа“ на парламентарните си срещи.

„Обнови Европа“, третата по размер група в ЕП, включва правителствени ръководители и членове на управляващи партии от Франция, Белгия, Нидерландия, Естония, Словения и България. Лидерските срещи обичайно включват френския президент Еманюел Макрон и неговите колеги от други европейски държави.

Групата също така предложи да предостави на „Слуга на народа“ експертна помощ при подготовката на Украйна за преговорния процес за присъединяване към ЕС.

„Вярваме, че „Слуга на Народа“ ще се сближи дори още повече с нашия [Европейски] парламент и семейството на „Обнови Европа“, заяви председателката на групата Валери Айер след днешната си среща в Киев си с председателя на украинския парламент Руслан Стефанчук.

Украйна е една от осемте държави, които се надяват да се присъединят към ЕС, но процесът се очаква да е дълъг, защото страната се бори срещу руската инвазия и ще трябва да проведе редица реформи, за да изпълни европейските стандарти в много сфери.

За да приеме нов член с размера на Украйна, ЕС изисква вътрешни реформи, което допълнително усложнява процеса.

Европейските служители заявиха, че инициативата на „Обнови Европа“, докато европейските депутати водят кампания за изборите за ЕП в периода 6-9 юни, е начин те да се свържат с Украйна преди да бъдат предприети конкретни мерки по процеса на присъединяване.

„Не искаме да чакаме до предоставянето на официалния статут на наблюдател, за да започнем сериозна съвместна работа“, заяви Айер.

#групата #европейския #парламент #обнови #европа #покани #украинския #президент #володимир #зеленски

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете