Групата "Грейтфул дед" е обявена за личност на годината на фондацията "Мюзикеърс"

Групата "Грейтфул дед" е обявена за личност на годината на фондацията "Мюзикеърс"

вчера · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Групата "Грейтфул дед" е обявена за личност на годината на фондацията "Мюзикеърс"

Групата "Грейтфул дед" е обявена за личности на 2025 г. на фондацията "Мюзикеърс", предаде Асошиейтед прес.

"Мюзикеърс" е благотворителна организация на американската Национална звукозаписна академия, която присъжда наградите "Грами".  

От фондацията обявиха, че ще бъдат отличени членовете на първоначалния състав на "Грейтфул дед" - Мики Харт, Бил Кройцман, Фил Леш и Боби Уиър, за техните филантропски усилия, уникалната им способност да насърчават общността чрез концерти и за влиянието им върху американската музика по случай 60-годишнината от създаването на групата.

През годините музикантите подкрепят каузи, свързани с опазването на околната среда, психичното здраве, музикалното образование, социалната справедливост и борбата с бедността и др. 

Групата "Грейтфул дед" ще бъде почетена на 34-ата годишна благотворителна галавечер в Лос Анджелис на 31 януари, два дни преди връчването на наградите "Грами" за 2025 г.

По време на церемонията посмъртно ще бъде отдадена почит на един от основателите и най-известните членове на групата - Джери Гарсия, който почина от инфаркт през 1995 г. 

След това "Грейтфул дед" се разпадна и членовете й започнаха да реализират самостоятелни проекти, отбелязва Асошиейтед прес.

"Тази чест е доказателство за наследството в музиката, което винаги е по-голямо от нас - става дума за връзката между нас, екипа и всички, които са били на това дълго странно пътуване", споделят Харт, Кройцман, Леш и Уиър в разпространено съвместно изявление. 

Групата "Грейтфул дед" е сформирана през 1965 г., като усъвършенства хибридния си стил на импровизационна джем-банда, чието звучене обхваща рок, психеделия, фолк, джаз, американа, кънтри и други. Музикантите създават своя собствена контракултура, съсредоточена около техните турнета, общност, известна като "Дед хедс", и са сред най-търсените за концерти, отбелязва Асошиейтед прес.

През 2007 г. бандата получи наградата за цялостно творчество от американската Национална звукозаписна академия.

Миналата година "Мюзикеърс" отличи Джон Бон Джоуви за постиженията му в сферата на музиката и филантропската му дейност. "Флийтуд Мак" стана първата група, обявена за личност на годината, през 2018 г., припомня Асошиейтед прес. 

#групата #грейтфул #дед #обявена #личности #2025 #фондацията #мюзикеърс #предаде #асошиейтед

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете