Гръцкият министър на отбраната заяви, че въздушното пространство на Гърция ще бъде „непробиваемо“ след няколко години

Гръцкият министър на отбраната заяви, че въздушното пространство на Гърция ще бъде „непробиваемо“ след няколко години

21 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гръцкият министър на отбраната заяви, че въздушното пространство на Гърция ще бъде „непробиваемо“ след няколко години

Гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас заяви, че в момента тече процес, който ще направи въздушното пространство на Гърция „непробиваемо“ след няколко години, съобщи АНА–МПА.

Дендиас каза в интервю за вестник „Параполитика“, публикувано в събота, че това ще бъде постигнато чрез плана „Дневен ред 2030“ – най-голямата реформа в гръцките военновъздушни сили. 

Гръцкият министър на отбраната допълни, че защитата на въздушното пространство на Гърция ще включва отклоняване на атаки на самолети и дронове чрез два щита, които ще покриват цялата гръцка територия – един противовъздушен и един противодронов. По този начин, по думите на Дендиас, няма да има пропуски по отношение на отбраната на Гърция в сравнение със съседните ѝ страни.

Дендиас даде подробности и за мисията на гръцката фрегата „Хидра“ („Hydra“), която отплава в края на февруари за Червено море, за да се включи в започналата през февруари тази година мисия на ЕС „Аспидес" („Aspides“) за защита на търговски кораби от атаките на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси.

Гърция пое оперативното командване на мисията на ЕС, чийто щаб е в град Лариса, Централна Гърция, а командващ операцията е контраадмирал Василиос Грипарис.

Дендиас каза, че до момента в рамките на мисията на фрегатата „тя на практика е извършила десетки мисии за непосредствена защита на търговски кораби и няколко мисии за наблюдение, като е защитила свободното корабоплаване в региона“.

Във връзка с отношенията между Гърция и Турция Дендиас каза, че „затишието в тази област очевидно е добре дошло“. Гръцкият министър на отбраната обаче подчерта, че „не трябва да забравяме, че Турция е поставена на ключов кръстопът по отношение на посоката, която ще избере след оттеглянето на (турския президент Реджеп Тайип) Ердоган от активната политика“ – нещо, което самият турски лидер спомена.

#гръцкият #министър #отбраната #никос #дендиас #заяви #момента #тече #процес #въздушното

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете