Гръцките власти предупреждават за повишен риск от пожари

Гръцките власти предупреждават за повишен риск от пожари

7 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гръцките власти предупреждават за повишен риск от пожари

Пожарите, бушуващи в Централна Гърция и на остров Крит, са овладени на фона на липсата на валежи от повече от месец в страната, съобщиха днес от гръцката противопожарна служба, цитирана от ДПА.

След пет седмици без дъжд в Гърция се разразиха няколко по-ранни от очакваното горски пожари през уикенда.

Само в събота бяха регистрирани 72 пожара, повечето от които на Крит, както и в централната част на страната.

Днес продължава пожарът в Ласити на остров Крит, но „без да има активен фронт“, съобщиха огнеборци, цитирани от Франс прес. При този пожар са пострадали леко трима души.

Мъж беше тежко ранен вчера, докато се опитвал да спаси къщата си от огъня близо до пристанищния град Йерапетра на Крит, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

Според метеорологичните прогнози силни ветрове със скорост 60 километра в час ще духат до вторник в северната част на Егейско море, Атика, Цикладите, Крит и Централна Гърция, „което прави изключително опасната ситуация по отношение на пожарите“, казаха от министерството на климатичната криза и гражданската защита.

За тези зони „всички сили на гражданска защита ще бъдат поставени на ниво 4 (висок риск от пожар)“, „пожарникарите ще бъдат в готовност, а представители на въоръжените сили ще патрулират“, добави министерството.

От началото на април температурите са особено високи за сезона, като в Ханя на Крит достигнаха 31 градуса.

Миналата година горски пожари, които бушуваха седмици наред, причиниха огромни щети в Гърция.

В южната част на популярния сред туристите остров Родос трябваше да бъдат евакуирани хотели и курорти. Около 20 000 летовници и местни жители бяха изведени на безопасно място.

Изгоряха огромни участъци от националния парк Дадия в североизточната част на страната. Експертите предполагат, че сезонът на горските пожари, който обикновено започва около 1 май, вероятно ще започва по-рано всяка година поради изменението на климата.

#пожарите #бушуващи #централна #гърция #остров #крит #овладени #фона #липсата #валежи

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете