Гръцки съд върна в ареста лидера на гръцката крайнодясна партия "Златна зора"

Гръцки съд върна в ареста лидера на гръцката крайнодясна партия "Златна зора"

3 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гръцки съд върна в ареста лидера на гръцката крайнодясна партия "Златна зора"

Съдебният съвет на Апелативния съд в Ламия в централна Гърция отмени временното освобождаване на Никос Михалолиакос, бивш лидер на вече несъществуващата гръцка крайнодясна партия "Златна зора", съобщи електронното издание на вестник „Катимерини“. 

Михалолиакос получи присъда от 13 години и 6 месеца затвор през 2020 г., след като беше осъден за ръководене на престъпна организация. 

В началото на май Съдебният съвет на Ламия постанови, че осъденият лидер и основател на "Златна зора" е изпълнил условията за условно предсрочно освобождаване, след като е изтърпял три пети от 13-годишната си присъда.

Апелативният съвет изцяло отмени това решение. Като подкрепиха предложението на апелативния прокурор, апелативните съдии постановиха, че въпреки процеса и тежката присъда Михалолиакос остава "неразкаял се". 

Този извод е направен от многобройни статии, на които той е автор, в които продължават да се възхваляват и да се подкрепят вдъхновени от нацистите практики, прилагани от представители на неговата партия. 

През 2020 г. „Златна зора“ беше обявена от гръцкото правосъдие за престъпна организация. Лидерите ѝ получиха присъди от затвор във връзка с убийството на рапъра Павлос Фисас през 2013 г. и други престъпления.

#съдебният #съвет #апелативния #съд #ламия #централна #гърция #отмени #временното #освобождаване

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете