Гръцки опозиционен лидер призова Мицотакис "да заеме ясна позиция за геноцида в Газа"

Гръцки опозиционен лидер призова Мицотакис "да заеме ясна позиция за геноцида в Газа"

7 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гръцки опозиционен лидер призова Мицотакис "да заеме ясна позиция за геноцида в Газа"

Стефанос Каселакис, лидер на основната опозиционна партия в Гърция - СИРИЗА-Прогресивен алианс, призова днес премиера Кириакос Мицотакис "да заеме ясна позиция за геноцида в Газа", съобщава АНА-МПА.

"Десетки деца са мъртви в резултат на израелска атака срещу училище на ООН в Газа...", написа в публикация в социалните мрежи Каселакис.

Той призова премиера Мицотакис, който е на посещение в Нормандия по повод отбелязването на 80-годишнината от десанта на съюзническите сили през Втората световна война, "да заеме ясна позиция за геноцида в Газа".

"Там, в международна обстановка, трябва да поиска незабавно спиране на огъня и признаване на Палестинската държава и по този начин Гърция да застане на правилната страна на историята", посочи още лидерът на СИРИЗА.

В края на миналия месец Каселакис се обяви за признаване на Палестинска държава от страна на Гърция по примера на Испания, Норвегия и Ирландия.

"Осъждаме тероризма, осъждаме клането на цивилни, настояваме за незабавно спиране на огъня и за независима Палестинска държава редом с Държавата Израел в трайно мирно съжителство", заяви той във видеообръщение след посещение в Йерусалим, Витлеем и Рамала.

От своя страна премиерът Мицотакис, лидер на консервативната "Нова демокрация", посочи в изявление пред парламента миналия месец, че уважава решението на други страни да признаят палестинската държавност, но отбеляза, че това е ход, от който се възползва групировката "Хамас", пише в. "Катимерини".

Той добави, че няма как да е "доволен" от това да чуе от "Хамас", че точката на признаване нямаше да бъде достигната, ако не бяха атаките срещу Израел на 7 октомври. 

Мицотакис подчерта, че макар правителството му да вярва в решението с две държави, "всяко решение относно статута на Палестина може да бъде взето само в рамките на ясно определена пътна карта, водеща до този резултат, а ние смятаме, че все още не сме стигнали до този момент".

#стефанос #каселакис #лидер #основната #опозиционна #партия #гърция #сиризапрогресивен #алианс #призова

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете