Гръцката лява опозиция внесе предложение за вот на недоверие към правителството

Гръцката лява опозиция внесе предложение за вот на недоверие към правителството

27 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гръцката лява опозиция внесе предложение за вот на недоверие към правителството

Лидерът на гръцкото опозиционно движение ПАСОК Никос Андрулакис внесе днес предложение за вот на недоверие към правителството на премиера Кириакос Мицотакис, съобщи в. „Катимерини“.

Аргумент за вота на недоверие е публикация в неделното издание на в. „Вима“, в която се твърди, че разпространеният звукозапис, който е основно свидетелство за обстоятелствата около железопътната катастрофа в прохода Темпе на 28 февруари миналата година, в която загинаха 57 души, е манипулиран.

При внасянето на предложението Андрулакис обвини правителството в „системно подкопаване на върховенството на закона“. Предложението е подкрепено от най-голямата опозиционна партия СИРИЗА, групата „Нова левица“, както и евроскептичната партия „Курс на свободата“.

Председателят на парламента Константинос Тасулас каза, че тридневното обсъждане на предложението за вот на недоверие ще започне в 19:00 ч.

Гласуването по вота на недоверие винаги се провежда веднага след края на обсъждането в гръцкия парламент, но може да бъде отложено за 48 часа по искане на правителството.

Дори всички опозиционни партии да се обединят, се очаква правителството, което има комфортно мнозинство от 158 от общо 300 депутати в парламента, да оцелее вота на недоверие, отбелязва "Катимерини".

#лидерът #гръцкото #опозиционно #движение #пасок #никос #андрулакис #внесе #днес #предложение

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете