Гордана Силяновска се срещна с ректорите на университетите в Република Северна Македония

Гордана Силяновска се срещна с ректорите на университетите в Република Северна Македония

14 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гордана Силяновска се срещна с ректорите на университетите в Република Северна Македония

Първата официална среща на новия президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска е била с ректорите на държавните университети „Св. Кирил и Методий“ – Скопие, „Гоце Делчев“ – Щип, „Св. Климент Охридски“ – Битоля, Тетовски университет и „Майка Тереза“ – Скопие, става ясно от съобщение от кабинета на президента на страната.

Събеседниците обмениха мнения относно текущите реформи във висшето образование с цел адаптиране на висшите училища към световните тенденции и достигане на европейски критерии и стандарти.

На срещата Силяновска е подчертала, че като човек от академичната общност ще подкрепя насърчаването на научната и изследователска дейност, а „висшето образование е ключово за просперитета, развитието и прогреса на държавата и повишаването на неговото качество трябва да бъде основен приоритет”.

„Президентът Силяновска - Давкова посочи необходимостта държавните институции заедно с университетите да активизират усилията за по-пълно използване на ресурсите от механизмите на ЕС, предназначени за висшето образование и да използват възможността македонските студенти и академичен състав да имат повишено ниво на сътрудничество чрез проекти на програма Еразъм+ на Европейската комисия”, се казва в съобщението, в което не се споменава конституционното име на държавата.

Гордана Силяновска положи клетва като президент на Република Северна Македония вчера, като отказът й да произнесе конституционното име на държавата предизвика множество международни реакции.

В знак на протест посланикът на Гърция в Скопие София Филипиду напусна залата на парламента. Министерството на външните работи на Гърция определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор, а председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Република Северна Македония да спазва Преспанския договор. „Провокативното решение на новия президент на Северна Македония да наруши официалния текст на клетвата и да назове страната си с различно име представлява незаконна и недопустима инициатива. Акт, който нарушава Преспанския договор и самата конституция на държавата ѝ. (По този начин) обаче тя подкопава и бъдещето ѝ, както вече заявиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел“, написа във Фейсбук профила си гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, а говоритал на ЕК заяви, че ЕС очаква Скопие да прилага добросъвестно договорите със София и Атина.

По-рано днес Министерството на външните работи на Северна Македония днес също призова политиците в страната, „особено избраните държавни функционери”, да бъдат внимателни по отношение на спазване на договора от Преспа, конституционните разпоредби и всички международно поети от страната задължения.

От кабинета на Силяновска изпратиха позиция, според която клетвата е подписана с конституционното име на Република Северна Македония, но в публичните си изяви тя „има право да използва името Македония, като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи”.

#първата #официална #среща #новия #президент #република #северна #македония #гордана #силяновска

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете