Гордана Силяновска официално влезе в президентската резиденция в Скопие

Гордана Силяновска официално влезе в президентската резиденция в Скопие

13 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гордана Силяновска официално влезе в президентската резиденция в Скопие

На официална церемония в президентската резиденция Вила Водно в Скопие досегашният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски предаде длъжността на новоизбраната на поста Гордана Силяновска-Давкова.

Двамата изслушаха химна на страната в двора на резиденцията, след което по червен килим в присъствието на гвардейци и много журналисти се отправиха към резиценцията, където проведоха и среща на четири очи. Протоколът предвижда след приемане и предаване на функцията новоизбраният президент да изпрати до входа на резиденцията предшественика си.

Гордана Силяновска е шестият президент на Република Северна Македония и първата жена на тази функция. Именно към жените, които иска да вдъхновява, бе насочено първото ѝ слово в парламента на страната след като положи клетва. Отказът ѝ при полаганите на клетвата да изрече конституционното име на държавата предизвика реакцията на посланика на Гърция в страната, която напусна залата, а от ДСИ обявиха, че още с първите си думи Силяновска е нарушила конституцията и е предизвикала криза с Гърция.

#официална #церемония #президентската #резиденция #вила #водно #скопие #досегашният #президент #република

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете