Голяма част от първите завършили Гимназията по компютърно програмиране вече работят в различни технологични компании

Голяма част от първите завършили Гимназията по компютърно програмиране вече работят в различни технологични компании

26 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Голяма част от първите завършили Гимназията по компютърно програмиране вече работят в различни технологични компании

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) изпрати първите си абитуриенти през май 2023 година. Днес повече от 50 на сто от тях работят в различни технологични компании. Това каза в интервю за БТА директорът на училището Димитрина Тодорова. 

"Работата ни се оценява високо в общността на високите технологии и това ни прави много щастливи. Училището ни е младо – то е само на шест години. Вече имаме един завършил випуск, от който много младежи избраха да учат софтуерни науки и започнаха работа в тази индустрия. Това е положителна оценка за нас. Знаете, че гимназията работи в режим на сътрудничество между Община Бургас и бизнеса от областта на информационните технологии. Затова и правим всичко възможно да удовлетворим задачата, която ни поставя бизнесът, а именно да подготвим достатъчно добре децата, за да могат да започнат работа в сектора веднага след завършване на средното си образование", каза Тодорова. 

По думите ѝ от тази учебна година ПГКПИ е асоциирана гимназия към Софийския университет, а от следващата трябва да започне създаването на учебно съдържание и включването на академичната общност и бизнеса в учебните процеси.

"Секторът на информационните технологии е този сектор от икономиката, който има най-много иновации за единица време. Това е секторът, който в бъдеще ще трансформира много други сектори и донякъде този процес вече е започнал. Да подготвим кадри за този вид бизнес е много голямо предизвикателство за нас. Ние имаме производствени практики, водени от специалисти от големи компании. По време на тези практики се разработват приложения, които са близки до тяхната реалност. Ако дадена компания работи по голям проект, специалистите вземат част от този проект, която е постижима за децата и го имплементират заедно с тях. Нашите ученици в рамките на три години преминават през три компании, които им показват техни малки прототипи на проекти", каза още директорът на гимназията. 

Димитрина Тодорова допълни, че към днешна дата училището работи с повече от 30 представители на различни компании. "Имаме гореща връзка с бизнеса. А това е много вдъхновяващо за младежите – да видят реалните герои, които работят в тази индустрия и да се учат от тях", сподели тя. Съвсем скоро възпитаници на Гимназията по компютърно програмиране и иновации са участвали в специално представяне на бизнес ориентирани проекти в "Шварц ИТ България" (Schwarz IT Bulgaria), стана известно от думите на Тодорова. 

"Там наши ученици представиха решения с изкуствен интелект за оптимизиране на процесите в търговията. Едно от приложенията се нарича "Прайси" и има страхотен емотикон с прасенце. Това приложение показва на потребителите къде около тях за най-кратко време могат да купят продуктите, които искат на най-ниска цена. Друго приложение на наши ученици в 11 клас е за обединяване на дигитални ваучери", разкри Тодорова и добави, че бургаската гимназия вече използва изкуствен интелект в образователния процес. "Ние имаме собствен "чат бот" и го обучаваме да ни помага за матурите и държавните изпити. Това е инициатива на деца от 12 клас. Само за един месец те успяха да имплементират още два бота, които ще работят в различни направления в нашата гимназия", разясни директорът на училището. 

#бургаската #гимназия #компютърно #програмиране #иновации #пгкпи #изпрати #първите #абитуриенти #2023

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете