Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии в конкурса "Иновативно предприятие" бяха връчени днес в София

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии в конкурса "Иновативно предприятие" бяха връчени днес в София

26 април 2024 г. · 13 мин. четене · Споделяне във Facebook


Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии в конкурса "Иновативно предприятие" бяха връчени днес в София

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии (СИДНТ) към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в конкурса "Иновативно предприятие" бяха връчени днес на официална церемония, организирана от Патентното ведомство на Република България и Съвета. Проявата, която се състоя в сградата на Патентното ведомство, е по повод днешния Световен ден на интелектуалната собственост.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов и председателят на Патентното ведомство Оля Димитрова връчиха наградата в категория "Иновативно предприятие 2023 г." на "Оптикс" АД.  

В категорията "Стартираща иновативна фирма 2023 г." отличие получи "Антарта" АД, за "Иновативен проект 2023 г." бе наградена "Ендуросат" ЕАД.

На днешния ден, преди точно 54 години, в далечната 1970 г., влиза в сила Конвенцията за учредяване на Световната организация по интелектуална собственост, напомни председателят на Патентното ведомство. Тя заяви, че индустриалната собственост е инвестиция с дългосрочна перспектива и е от изключителна важност за всяка икономика, базирана на иновации, тъй като позволява на компаниите и на отделните изобретатели да защитават технологичните си решения и да получават дивиденти. Нашите усилия, както и тези на международните ни партньори, са насочени към прилагането на националните и европейските норми за правна закрила на индустриалната собственост, към насърчаване на иновациите, конкурентоспособността и предприемачеството в полза на обществото, заяви председателят на Патентното ведомство. Оля Димитрова напомни, че мотото на Световния ден за интелектуална собственост тази година е "Бъдеще чрез иновации и креативност" и пожела на участниците във форума да бъдат все така креативни, да вдъхновяват другите и да не забравят, че интелектуалният труд е в основата на всяко научно постижение.

Заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински предаде поздравите на министър Петко Николов по повод празника и изтъкна, че на днешния ден си припомняме значението на иновативната творческа сила. Дали ще говорим за виртуални приложения, за лекарствени продукти или за различни изобретения, индустриалната собственост осигурява начин за закрила на всички тях, каза заместник-министърът. Той посочи, че развитието на много индустрии и бизнес е базирано на защитата на интелектуалната им собственост и обърна внимание на икономическите ползи от интелектуалната собственост. Защитата на интелектуалната собственост гарантира създадените работни места, насърчава заетостта и обмена на технологии, защитава и бъдещите инвестиции. Сукалински изтъкна и икономическите ползи от изобретенията и тяхната закрила. По думите му значението на индустриалната собственост става все по-голямо и следва да бъде разглеждано в контекста на амбициозните цели, които си поставя ЕС - зелен преход, цифровизация на вътрешния пазар, както и все по-широкото прилагане на изкуствения интелекти. Подобна трансформация на икономиката и промишлеността ни могат да бъдат осигурени с помощта на иновациите, като обекти на интелектуалната собственост. В този смисъл заместник-министърът каза, че вярва, че интелектуалната собственост е един от основните двигатели за устойчив икономически растеж - от наука към иновации и инвестиции.

Председателят на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии Радослав Петров посочи, че основна цел на Съвета е да допринесе за развитието на приобщаващи и отворени иновационни системи, в които предприятията да могат да комуникират с други европейски и световни икономики и екосистеми, в интензивна на знание цифрова среда да могат ефективно да защитават своите идеи и изобретения, да имат достъп до финансиране, да привличат висококвалифициран персонал, да развиват бизнеса си. Мисията ни е пряко въздействие върху развитието на иновациите посредством динамична координация между университетите, бизнеса, правителството, обществото, каза Петров. Той отбеляза, че през последните години ставаме свидетели на това как иновациите не само улесниха ежедневието ни, но и предложиха решения на редица сложни проблеми - от устойчиви технологии за защита на околната среда до пробиви в медицината, изкуственият интелект. Вашето усилие е ключът към по-добро бъдеще за всички нас, обърна се председателят на Съвета по иновации към участниците в церемонията, на която, по думите му, се отдава заслужено признание на тези, които се отличават със своята иновативност, предприемачески дух, неуморна работа и са решени да покажат, че Космосът е по-близо, отколкото изглежда, че храните на бъдещето ще дадат необходимата енергия за развитие на човечеството, че водещите иновации могат да бъдат във фокуса на развитието на фирмите десетилетия. С нетърпение очаквам да видя как вашите иновации ще продължат да оформят света и утре, каза Петров.

Радослав Ризов, главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на иновациите и растежа, заяви, че ведомството си поставя амбициозната цел – България да стане иновационен хъб в Югоизточна Европа, като посочи, че тази цел минава през активното сътрудничество между всички държави в региона и през насърчаването на иновациите на национално и на регионално равнище. Той напомни, че България има Иновационна стратегия за интелигентна специализация, в която са поставени тематични области, сред които са дълбоките технологии – мехатрониката, микроелектрониката, информационните технологии, биоикономиката, зеленият преход – като ключов фундамент за реализирането на предвидената политика.

Поставили сме и теми като Космоса и чиповете, вярваме, че можем да направим България лидер в Европа в тази тематика, каза Ризов. Той напомни за двете програми към ведомството и изтъкна, че те ще помогнат на българския бизнес да бъде по-иновативен, като отбеляза, че за разлика от предходния програмен период, сега онова, върху което се залага, са иновациите - добавената стойност, която ще даде конкурентното предимство на българските предприятия в текущия програмен период.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов посочи, че Палатата е организацията, която в своята история никога не се е отдалечавала от интелектуалната собственост. Нямаше по-добър избор на ден за днешното награждаване на фирмите, защото ние работим за тях и за потребителите да бъдат в по-добра среда, каза Симеонов. Той посочи, че трите наградени фирми заслужават отличията си, защото работят за бъдещето на България, за това тя да бъде по-конкурентоспособна, а в определени сектори да бъде даже сред водещите.

#годишните #награди #съвета #иновации #дигитализация #нови #технологии #сиднт #българската #търговскопромишлена

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете