Гласът на Америка: САЩ призовават Северна Македония да запази духа на Преспанския договор

Гласът на Америка: САЩ призовават Северна Македония да запази духа на Преспанския договор

12 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гласът на Америка: САЩ призовават Северна Македония да запази духа на Преспанския договор

САЩ очакват Северна Македония да запази духа на Преспанския договор и публичният дискурс да се основава на факти, съобщи "Гласът на Америка", като цитира Държавния департамент.

Преди предстоящите президентски и парламентарни избори в страната медиите в Гърция съобщават, че Атина следи внимателно политическите изявления, свързани с Преспанския договор и използването на името Македония в предизборната кампания на някои кандидати, пише изданието.

В интервютата си представителите на ВМРО-ДПМНЕ не само не използват официалното име на държавата, но и заявяват, че ако спечелят изборите и съставят правителство ще продължат да го правят. 

„Аз съм юрист и колкото и да не харесвам правната реалност, съм длъжен да спазвам конституцията и законите, но в същото време няма сила, която да ме накара, когато говоря, да използвам това име", заяви преди месец в интервю за „360 градуса” заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски в отговор на въпрос  дали ще използва новото конституционно име на държавата, ако след изборите стане министър в правителството на ВМРО-ДПМНЕ. 

„Точно както САЩ остават ангажирани с Договора от Преспа, ние очакваме и Северна Македония да поддържа този дух и публичният дискурс да остане основан на факти и вкоренен в ангажимента за бъдещето на Северна Македония в ЕС“, е отговорил говорител на Държавния департамент на въпроса дали САЩ са загрижени за евентуално подкопаване на Преспанския договор, пише "Гласът на Америка" в Северна Македония. Изданието припомня, че през 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която предвижда замразяване на активи и забрана за влизане в САЩ на лица, които работят срещу Преспанския договор и Охридското рамково споразумение.

В писмено изявление ВМРО-ДПМНЕ заяви тогава, че не е участвала в преговорите и внасянето на Преспанския договор в парламента и той „противоречи на македонските национални интереси”, припомня на сайта си "Гласът на Америка".  

#сащ #очакват #северна #македония #запази #духа #преспанския #договор #публичният #дискурс

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете