"Гинес" става "зелен" с план за декарбонизация за 100 милиона евро

"Гинес" става "зелен" с план за декарбонизация за 100 милиона евро

16 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Гинес" става "зелен" с план за декарбонизация за 100 милиона евро

Производителите на ирландската бира "Гинес" (Guinness) ще инвестират 100 милиона евро в план за декарбонизация на пивоварната в центъра на Дъблин, предаде ДПА.

Британският производител на алкохолни напитки "Диаджео" (Diageo) обяви, че ще намали потреблението на вода и електроенергия в процеса на варене на бирата и "подкрепя целта да ускори до нетни нулеви въглеродни емисии".

Целта на инвестицията е да премахне изцяло употребата на изкопаеми горива в преките си пивоварни операции и да намали преките и непреки емисии парникови газове (обхват 1 и обхват 2), генерирани от обекта с над 90 на сто.

До 2030 г. стратегията на компанията за възобновяема енергия ще комбинира използването на захранвани от електропреносната мрежа термопомпи и биогаз, генериран в ново съоръжение за възстановяване на водата.

Това съоръжение ще подобри ефективното използване на водата и ще позволи планираното намаляване на водата, която се използва за варенето на "Гинес" с 30 на сто.

Ирландският премиер Саймън Харис обяви днес, че плановете са "зелена трансформация", която ще отправи "силно послание към света".

"Смятам, че наистина е добре, когато е налице съвпадение на две цели: важността на промишлеността и работните места и важността на климата" каза той. "Знам, че тази пивоварна има толкова дълга и историческа свързаност с града и страната", добави той.

"Наистина е добре да видим, че приоритетите й съвпадат с националните и глобални приоритети по отношение на важността на климатичните действия", добави премиерът.

Харис каза, че мащабът на инвестициите свидетелстват за ангажираността и лидерската позиция на "Диаджео", добавяйки, че  "е напълно възможно да имаш успешен, процъфтяващ и доходоносен бизнес и да го прави по правилния за планетата начин".

Главният изпълнителен директор на "Дайджео" Дебра Крю благодари на ирландското правителство за подкрепата за плана за декарбонизация чрез грантове от държавната агенция "Ентърпрайз Айрлънд" (Enterprise Ireland).

#производителите #ирландската #бира #гинес #guinness #инвестират #100 #милиона #евро #план

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете