Германският синдикат "Ферди" започна стачка срещу ИКЕА и "Метро"

Германският синдикат "Ферди" започна стачка срещу ИКЕА и "Метро"

27 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Германският синдикат "Ферди" започна стачка срещу ИКЕА и "Метро"

Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия, като сред засегнатите компании са веригите ИКЕА (Ikea) и "Метро" (Metro AG), предаде ДПА. 

Синдикален представител изрази задоволство от участието на служителите в протеста, но не уточни броя им. 

Германската асоциация на търговците на дребно (HDE) не се разтревожи от протестните действия, които са част от продължителен спор за заплатите. 

Работодателите са добре подготвени за стачки, каза Щефен Харке, управляващ директор на асоциацията, допълвайки, че не се очаква забележими последици за клиентите. 

Колективните преговори, обхващащи около 5 милиона служители в сектора на търговията на дребно, отбелязват малък напредък през последните месеци, белязани от множество стачки и преговори, които не водят до разрешаване на ситуацията. 

Синдикатът настоява за увеличаване на почасовите възнаграждения с поне 2,50 евро за служителите в Германия и едногодишно споразумение за заплатите и има допълнителни искания в отделните провинции.   Работодателите неотдавна предложиха увеличение от общо 10,24 процента за двугодишен период, както и премия за компенсиране на инфлацията от 750 евро, наред с колективно договорено минимално възнаграждение.  В началото на март някои търговски компании, включително ИКЕА, обявиха, че ще увеличат заплатите на служителите си. Така те последваха препоръката на асоциацията за доброволни увеличения. 

#германският #синдикат #ферди #verdi #започна #общонационална #стачка #секторите #търговията #дребно

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете