Германският парламент прие законопроект, който ще улесни хората да променят името и пола си

Германският парламент прие законопроект, който ще улесни хората да променят името и пола си

12 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Германският парламент прие законопроект, който ще улесни хората да променят името и пола си

Германските депутати днес одобриха законодателство, което ще улесни транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора да променят името и пола си в официалните си документи, предаде Асошиейтед прес.

"Законът за самоопределение" е една от няколкото социални реформи, обещани от либералното коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц и ще влезе в сила на 1 ноември.

Германия, която е страната в ЕС с най-многобройно население, последва няколко други страни, които също приеха подобни закони, отбелязва АП. Долната камара на парламента одобри законопроекта с 374 гласа "за" срещу 251 "против" и 11 "въздържал се".

Приетото законодателство ще позволява на пълнолетните хора да променят собственото име и пола си по документи в службата по вписванията без допълнителни формалности. Те ще трябва да подадат известие в службата три месеца преди промяната.

Законът, който в момента е сила, изисква физическите лица, които искат да сменят пола си, записан в официалните документи, първо да получат оценки от двама експерти "достатъчно добре запознати със специфичните проблеми на транссексуализма", а след това и съдебно решение. Този закон е приет преди около 40 години и оттогава германският върховен съд е отменил някои от разпоредбите му, изискващи хората да се разведат, да бъдат стерилизирани и да се положат на операция за смяна на пола.

Новото законодателство се фокусира върху правната идентичност на физическите лица. То не включва никакви промени в германските разпоредби за операциите за промяна на пола.

Новите правила ще позволят на непълнолетните на 14 и повече години да променят името и юридическия си пол с одобрението на своите родители или настойници. Ако те не са съгласни, юношите ще могат да поискат от семеен съд да позволи промяната.

В случаите на деца под 14 години родителите или настойниците им ще трябва да подават заявления в службата по вписванията от тяхно име. 

След като официалната промяна на името и пола влезе в сила, няма да се допускат други промени в продължение на една година.

#германските #депутати #днес #одобриха #законодателство #което #улесни #транссексуалните #интерсексуалните #небинарните

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете