Германският финансов министър критикува "загубените години" при управлението на Урсула фон дер Лайен

Германският финансов министър критикува "загубените години" при управлението на Урсула фон дер Лайен

12 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Германският финансов министър критикува "загубените години" при управлението на Урсула фон дер Лайен

Германският финансов министър Кристиан Линднер разкритикува остро председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, приписвайки и отговорността за икономическите трудности на ЕС в световната надпревара, предаде Франс прес.

"Да кажем нещата в прав текст, годините, през които Урсула фон дер Лайен бе начело на ЕК, са загубени години за конкурентността", каза лидерът на Свободната демократическа партия, отправяйки атака на европейската сцена срещу сънародничката си от Христяндемократическия съюз. 

"Урсула фон дер Лайен, за съжаление, не постави мандата си под знака на укрепването на европейската икономика, а се фиксира върху други приоритети. Ние трябва да наваксаме закъснението си през идните месеци", каза той преди срещата с европейските си колеги в Люксембург.

Избрана през 2019 г. с петгодишен мандат начело на ЕК, 65-годишната Урсула фон дер Лайен се кандидатира отново за поста на предстоящите избори в началото на юни. Тя получи подкрепата на най-голямата политическа партия в ЕС - Европейската народна партия.

Индустриалците се оплакват редовно от цените на енергията в Европа, както и от екологичните разпоредби, приети през последните години, които според тях са твърде тежки и многобройни.

През 2023 г. увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС се е ограничило до 0,4 на сто спрямо 2,5 на сто в САЩ и 5,2 на сто в Китай.

Европа страда от скока на цените на енергията заради спирането на доставките на руски газ. Европейските компании "плащат за електроенергия средно три пъти по-скъпо, отколкото американските" призна вчера в реч в Гърция еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони.

По-енергоемките заводи са изкушени да се преместят, най-вече отвъд Атлантическия океан, където могат понякога да се възползват от щедрите планове за субсидии. 

#германският #финансов #министър #кристиан #линднер #разкритикува #остро #председателката #европейската #комисия

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете