Германската промишленост се обяви за пазарни реформи преди началото на Хановерския панаир

Германската промишленост се обяви за пазарни реформи преди началото на Хановерския панаир

23 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Германската промишленост се обяви за пазарни реформи преди началото на Хановерския панаир

Германската промишленост призова правителството за по-нататъшни реформи за насърчаване на икономически растеж и намаляване на бюрокрацията по време на днешното откриване на Хановерския панаир, един от най-големите промишлени търговски панаири в света, предаде ДПА.

На фона на прогнозите за спад на промишленото производство от 1,5 на сто тази година спрямо миналата, председателят на Федерацията на германските промишлености Зигфрид Русвурм заяви, че настоящите реформи, започнати от германското коалиционно правителство са абсолютно неадекватни. 

"Въпреки умерените перспективи за възстановяване, не бива да се преструваме, общите данни за производството сочат, че от години има низходяща тенденция", каза той.

Русвурм призна правителствените реформи, но изтъкна и високите цени на електроенергията в Германия. "Нуждаем се от конкурентни цени на енергията, които да планираме в дългосрочен план", каза той, добавяйки, че корпоративните такси трябва да бъдат премахнати. "Текущата данъчна тежест от почти 30 на сто е сериозен негативен фактор за Германия като инвестиционна локация".

Германският канцлер Олаф Шолц, който присъства на откриването, заяви: "Иновация, желанието да развиваш нови неща, е това, което човек чувства тук. Това се отнася  най-вече за огромната задача как успяваме да се възползваме от възможностите и предизвикателствата, които вървят ръка за ръка с дигитализацията".

"Използването на изкуствения интелект и на водорода като енергиен източник е в основата на тазгодишния Хановерски панаир", подчерта той. "Изкуственият интелект може да бъде открит дори в най-малките продукти", добави Шолц.

"Много от нещата, които виждаме тук, преди пет години биха изглеждали като научна фантастика", каза премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре, чиято страна е партньор на тазгодишното издание. 

#германската #промишленост #призова #правителството #понататъшни #реформи #насърчаване #икономически #растеж #намаляване

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете