"Газпром" отчита рекордни загуби заради липсата на европейския пазар

"Газпром" отчита рекордни загуби заради липсата на европейския пазар

13 май 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Газпром" отчита рекордни загуби заради липсата на европейския пазар

Руският държавен монополист "Газпром", доскоро най-печелившата руска компания, е изправен пред дълъг период на лошо представяне, след като се оказва, че не е в състояние да запълни отворилата се дупка след загубата на европейския пазар с продажби на вътрешния пазар и с износ към Китай, посочва Ройтерс в аналитичен материал.

Наскоро компанията обяви годишна нетна загуба от 7 милиарда долара, което се случва за пръв път от 1999 година. Основната причина за това е рязкото намаляване на износа за Европа.

Проблемите на "Газпром" показват зависимостта на компанията от европейския пазар и ограниченията в партньорството на Москва и Пекин. До 2022 г. Европа беше най-големият пазар за "Газпром", но износът рязко спадна след руската инвазия в Украйна.

През 2022 г. Русия е изнесла в Европа 63,8 милиарда куб. в. природен газ по различни пътища, сочат данни на "Газпром" и изчисления на Ройтерс. През 2023 г. този обем спада с 55,6 на сто да 28,3 милиарда куб. м.

Пикът на износа на "Газпром" беше през 2018 г., когато компанията е изнесла за Европа, Турция и други страни общо 200,8 милиарда куб. м природен газ.

След инвазията в Украйна и спада на доставките за Европа Русия се обърна към Китай с амбиции до 2030 г. да изнася за този пазар по тръби 100 милиарда куб. м газ годишно.  Първите доставки бяха осъществени през 2019 г. по тръбата "Силата на Сибир". До края на годината доставките по тръбата трябва да достигнат 38 милиарда куб. м, а през 2022 г. Москва и Пекин договориха износ на още 10 милиарда куб. м през остров Сахалин.

Голямата надежда на Русия е тръбата "Силата на Сибир-2", която минава през Монголия и е с планов капацитет от 50 милиарда куб. м годишно. Но и там "Газпром" се сблъска с проблеми заради липса на разбирателство относно цените и по други въпроси.

"Макар че "Газпром" ще получи допълнителни приходи от тези тръби, когато те заработят на пълен капацитет, компанията никога няма да е в състояние да замени бизнеса, който загуби в Европа", казва Катерина Филипенко, директор по въпросите на природния газ в "Ууд Макензи" (Wood Mackenzie).

Русия засега не може и да реализира газовия търговски център в Турция, за който президентът Владимир Путин заговори за пръв път през октомври 2022 г. Досега този проект няма никакъв напредък.

Дори и "Газпром" да реализира пълния капацитет на тръбопроводите до Китай, приходите от продажби ще бъдат много по-малки от реализираните в Европа.

Според базирания в Москва "Би Си Ес брокъридж" (BCS brokerage), приходите на "Газпром" от продажби в Европа в периода 2015-19 г. са възлизали на средно 3,3 милиарда долара месечно при средни месечни доставки от 15,5 милиарда куб. м.

Ако се вземе предвид цената от 286,9 долара за 1000 куб. м, обявена от руското министерство на икономиката, и фактът, че през 2023 г. "Газпром" е изнесъл в Китай 22,7 милиарда куб. м газ, общите приходи на компанията от този износ възлизат на 6,5 милиарда долара за цялата година.

Китай не може да замени Европа за "Газпром". Той дава на Русия глътка въздух, но на много по-ниска цена от реализираната преди това в Европа, посочва д-р Михол Мийдън от програмата за изследване на китайската енергетика към Института за енергийни проучвания към Университета в Оксфорд.

Според документ, видян от Ройтерс, Русия очаква цената на газа, изнасян за Китай, да продължава да спада през следващите четири години, а най-лошият сценарий не изключва спад от 45 на сто до 156,7 долара за 1000 куб. м през 2027 г.

Сценарият не посочва какво дърпа цените надолу, но е факт, че Русия се сблъсква с конкуренцията на други страни при износа на газ по тръби за Китай, като например Туркменистан, както и със засилващия се внос на втечнен природен газ.

#руският #държавен #монополист #газпром #доскоро #найпечелившата #руска #компания #изправен #пред

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете