Гърция свали криминални обвинения срещу десетки международни хуманитарни служители

Гърция свали криминални обвинения срещу десетки международни хуманитарни служители

30 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гърция свали криминални обвинения срещу десетки международни хуманитарни служители

Гърция свали криминалните обвинения срещу десетки международни хуманитарни служители, вариращи от шпиониране до подпомагане на това, което властите нарекоха незаконно влизане в страната през остров Лесбос, според съдебни документи, съобщи Ройтерс.

Повечето от 35-те души, обвинени през 2020 г. в създаване на престъпна организация и оказване на подкрепа на трафикантите, превозващи мигранти, са германски граждани. Останалите включват хора от Норвегия, Австрия, Франция, Испания, Швейцария и България. Те бяха арестувани и отрекоха да са извършили нарушение.

Делото е било прекратено поради липса на доказателства, показват документите, видени от Ройтерс. "Детайлното проучване на преписката по делото решително отмени полицейските твърдения, които са чиста фикция", заяви Захариас Кесес, адвокат, представляващ някои от хуманитарните служители.

Гърция беше на предната линия на огромна вълна от бежанци и мигранти в Европа през 2015 г. и 2016 г., много от тях пристигащи през нейните отдалечени острови в близост до Турция, включително Лесбос. Този поток оттогава отслабна.

Случаят беше базиран на операция от 2020 г. на гръцката разузнавателната служба EYP и отдела за борба с тероризма с кодово име "Алкмини" и в нея участваха агенти под прикритие, които пътували като мигранти от Турция към Лесбос.

Гръцките разузнавателни служби се включиха, защото се смяташе, че служителите, които използвали алармен телефон за мигранти и търсещи убежище, нуждаещи се от спасяване в морето, са предавали информация за движението на корабите на гръцката брегова охрана и оборудването на корабите.

Но съдебната проверка заключи, че информацията и събраните визуални материали не са поверителни.

"Няма достатъчно доказателства в подкрепа на обвиненията срещу подсъдимите“, се казва в документите.

#гърция #свали #криминалните #обвинения #срещу #десетки #международни #хуманитарни #служители #вариращи

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете