Гърците протестират за вдигане на заплатите и срещу войната в Газа

Гърците протестират за вдигане на заплатите и срещу войната в Газа

2 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гърците протестират за вдигане на заплатите и срещу войната в Газа

Стотици гръцки работници проведоха шествие в центъра на Атина днес с искане за вдигане на заплатите до стойността на средните в Европа и в знак на протест срещу войната в Газа, съобщи гръцкият вестник „Катимерини“. Корабите останаха закотвени на гръцките пристанища, а автобусите и метрото в столицата прекъснаха работата си, тъй като служителите в обществения транспорт се присъединиха към 24-часова стачка, обявена от Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) за Деня на труда.

Много от протестиращите, които се събраха на мирен протест пред сградата на гръцкия парламент, развяваха палестински знамена и пускаха балони в небето в знак на солидарност с палестинците в Газа.

„Наше задължение е да не забравяме този геноцид в Деня на труда“, каза Марианна Цагари, която участва в протеста.

Израел категорично отрича обвиненията, че офанзивата в Газа, която цели да унищожи палестинската военна група „Хамас“ след атаката ѝ в Южен Израел, представлява геноцид, припомня „Катимерини“.

С възстановяването на публичните финанси, заплатите на държавните служители в Гърция се повишиха тази година за първи път от 14 години насам. Гръцкото консервативно правителство на Кириакос Мицотакис, което бе преизбрано през юни миналата година, представи тази седмица план за бонуси за добро представяне, които могат да достигнат до 15 процента от годишната заплата от 2025 г.

Държавните служители осъдиха „подаянията“ и заявиха, че са нищожни и не успяват да компенсират кумулативния спад на заплатите им от 40 процента през десетилетието на криза, докато разходите за храна и жилище продължават да растат.

#стотици #гръцки #работници #проведоха #шествие #центъра #атина #днес #искане #вдигане

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете