Френско-българската търговска и индустриална камара отличи победителите в петото издание на конкурса "Награди за иновации"

Френско-българската търговска и индустриална камара отличи победителите в петото издание на конкурса "Награди за иновации"

5 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Френско-българската търговска и индустриална камара отличи победителите в петото издание на конкурса "Награди за иновации"

Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) отличи тази вечер победителите в шестте категории на конкурса "Награди за иновации", организиран в сътрудничество със Столична община (СО). Това стана на официалната церемония по повод петото, юбилейно издание на инициативата, за което бяха подадени повече от 100 кандидатури. 

Лауреат в категория "Иновативна идея" стана компанията "Елдрайв България"  (Eldrive Bulgaria), а наградата получи пиарът на дружеството Боян Бакърджиев. Конкуренти на победителя бяха фирмите "Хайдродженера" (Hyrdogenera) и "ЕмУайСинерджи" (MYSynergy). 

Победител в категорията "Иновативен проект" стана "Мелексис" (Melexis), а отличието беше връчено на Никола Симон, вицепрезидент и мениджър глобално развитие и качество в компанията. Предприятието беше отличено по критерии като ниво на иновативност, търговски потенциал, социална отговорност и др. Претенденти на "Мелексис" бяха "Елдрайв" и "Райд Шеър България" (Ride Share Bulgaria) - известна с търговската марка "Спарк". 

Дружеството "Капто" (Capto) спечели в категория "Стартъп". Наградата получи Марчела Георгиева, съучредител и главен изпълнителен директор на новосформираната компания. Конкуренцията тук беше в лицето на дружеството "Тюб плант" (Tube plant). 

Изискването дружеството да е създадено скоро, наличието на малък брой служители, иновативността на идеята и нейното широко приложение в бита и в промишлеността са критериите, по които е избран победителят. 

Носител на наградата в категория "Проект за корпоративна социална отговорност" стана "Одая Хоум" (Odaya Home), което участва в конкурса за втори път, а на сцената излезе основателят на дружеството Славина Дамянова. Журито отличи "Одая Хоум" заради приноса им да запазят традициите и да ги пренесат в съвремието ни. Претендент за наградата беше и "Елдрайв". 

Питър Рубен, кънтри мениджър на Kей Би Си Груп в България (KBC Group) и главен изпълнителен директор на ОББ, стана "Бизнес личност на годината". Журито отличи неговия принос за придобиването и сливането на "Райфайзенбанк (България)" и разработения от финансовата институция цифров асистент. Конкуренти на Рубен бяха Милена Рамчева, изпълнителен директор на "Метрика" (Metrica), Драгомир Иванов, основател и главен изпълнителен директор на "Хайдродженера" и Селин Болар, главен изпълнителен директор на "Групама Застраховане" (Groupama Zastrahovane) 

Специална награда на журито получи "Проксиад" (Proxiad), а наградата взе Александър Милев, изпълнителен директор на компанията. Победителят тук беше излъчен на база критерии като ниво на иновативност, въздействие върху обществото, напредък по осъществяване на проекта. Претенденти в тази категория бяха и дружествата "Капто" (Capto) и “Мелексис”. 

Официални гости на юбилейното издание на конкурса "Награди за иновации" бяха посланикът на Франция в България Жоел Мейер, министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. 

Конкурсът "Награди за иновации" има за цел да отличи лица и компании, които са показали завидна изобретателност в съответните области. Лауреатите ще получат една година безплатно членство в камарата и менторството от страна на екипа и членовете на ФБТИК.  

Участниците тази година имаха и възможността да кандидатстват паралелно и в категория "Иновативни градски решения" в партньорство със Столична община. Тук отличието отиде при софтуерния разработчик в областта на енергийното управление "ЕйАйoуТи Клауд" (AIoT Cloud). Наградата връчи на представителя на компанията Васко Бояджиев заместник-кметът на Столична община в направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм" Никола Барбутов. 

В рамките на церемонията се проведе и кратка дискусия на тема иновации в предприятията и общините с модератор Константин Вълков, програмен директор на Дарик Радио и с участието на Никола Барбутов, Франсоа Деберг, директор на "Веолия" за България и Гърция и Евгени Борисов, съосновател на "Понтика Салюшънс" (Pontica Solutions) и част от проекта Bulgaria Wants You ("България те иска" – бел. авт.). 

#френскобългарската #търговска #индустриална #камара #фбтик #отличи #тази #вечер #победителите #шестте

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете