Френската полиция продължава издирването на затворника, който избяга при смъртоносно нападение срещу затворнически микробус

Френската полиция продължава издирването на затворника, който избяга при смъртоносно нападение срещу затворнически микробус

15 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Френската полиция продължава издирването на затворника, който избяга при смъртоносно нападение срещу затворнически микробус

Стотици полицаи във Франция издирват гангстера с прякор „Мухата“, който избяга вчера от затворнически микробус, атакуван от въоръжени нападатели, които убиха двама надзиратели, предаде Ройтерс.  

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманeн съобщи, че Франция използва безпрецедентни ресурси за залавянето на въоръжената банда, включително помощ от чужди държави. 450 полицаи са изпратени в департамент Йор, където бе извършено нападението.

"Инвестираме значителни ресурси, постигаме голям напредък", каза той пред радио Ер Те Ел.

В цяла Франция хиляди надзиратели организираха символично 24-часово затваряне на затворите в подкрепа на убитите си колеги.

Десни политици заявиха, че дързостта, с която е извършено нападението, показва, че центристкото правителство е изгубило контрол над престъпността, свързана с наркотрафик и сравниха Франция с държави, които отдавна се славят с непрекъснато насилие от страна на банди.

"Ние сме напът да се мексиканизираме", каза в радиоинтервю Брюно Ретeльо, лидер на основната дясноцентристка опозиционна партия във френския сенат. "Затворите са (пробити като) сито. Дилърите управляват бизнеса си с трафик на наркотици от затвора", посочи той.

Крайнодесният политик Марион Марешал публикува видеоклип в социалната мрежа „Екс“, в който се изказа в подкрепа на надзирателите, излезли пред пред затвора в Бордо.

"Имаме впечатлението, че се намираме в страна от третия свят", каза тя, след като един от надзирателите попита как е възможно такова жестоко нападение да се случи във Франция.

Беглецът Мохамед Амра, известен с прякора „Мухата“, е 30-годишен от Северна Франция, съобщи парижката прокуратура. Полицейски източници твърдят, че той е замесен в трафик на наркотици.

Парижката прокуратура съобщи, че на 10 май съдът в Йор е осъдил Амра за кражба с взлом и след това той е бил задържан в затвора „Вал дьо Рей“. Освен това прокуратурата в Марсилия му е повдигнала и обвинение за отвличане, довело до смърт, съобщиха от обвинението.

Вчерашното нападение беше извършено в деня, в който Сенатът на Франция публикува важен доклад за трафика на наркотици, в който предупреждава, че страната е изправена пред "критична точка", свързана с нарастващото насилие.

В доклада се препоръчва създаването на френска версия на американската Агенция за борба с наркотиците, която да се бори с наркотрафика в страната, достигащ годишен оборот от 3,5 млрд. евро (3,8 млрд. долара).

#стотици #полицаи #франция #издирват #гангстера #прякор #мухата #избяга #вчера #затворнически

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете