Франция въвежда в експлоатация първата ядрена централа от над 20 години

Франция въвежда в експлоатация първата ядрена централа от над 20 години

28 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Франция въвежда в експлоатация първата ядрена централа от над 20 години

Франция ще пусне скоро в експлоатация нова ядрена централа за първи път от над две десетилетия, предаде ДПА.

Държавната енергийна компания Е Де Еф (EDF) обяви вчера вечерта, че органът за ядрен надзор е одобрил финалните подготвителни стъпки за старта на нов ядрен реактор в АЕЦ "Фламанвил" в Северозападна Франция.

Очаква се зареждането с ядрено гориво да започне идните седмици. Свързването на реактора с вода под налягане към националната енергопреносна мрежа е насрочено за лятото. 

Строителството на предизвикалия значителни противоречия реактор, започнало през 2007 година, бе завършено с доста над заложените в бюджета средства - вместо първоначално планираните 3,3 милиарда евро се очаква те да достигнат 12 милиарда евро.

Пускането в експлоатация на атомната централа се случва 12 години след първоначално предвидения срок.

За разлика от своята съседка Германия Франция продължава да разчита на разширяване на дела на ядрената енергия в енергийния микс и постигането на заложените цели за опазване на околната среда. 

Най-старата френска АЕЦ - "Фесенхайм" в Елзас, бе затворена през 2020 година, но се обмисля строителството на 14 или дори повече нови атомни централи. Освен това експлоатационният живот на 32 от съществуващите 56 съоръжения ще бъде удължен от 40 на 50 години, ако отговарят на условията за безопасност. 

Франция все още е вторият най-голям производител на ядрена енергия в света след САЩ. Междувременно Париж иска да разшири дела на енергията от възобновяеми източници, най-вече офшорната вятърна енергия. 

 

 

#франция #пусне #скоро #експлоатация #нова #ядрена #централа #път #десетилетия #предаде

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете