Франция осъди израелските въздушни удари, убили хуманитарни работници в Газа; Испания поиска обяснение от Израел

Франция осъди израелските въздушни удари, убили хуманитарни работници в Газа; Испания поиска обяснение от Израел

2 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Франция осъди израелските въздушни удари, убили хуманитарни работници в Газа; Испания поиска обяснение от Израел

Френският министър на външните работи Стефан Сежурне "осъди строго" днес израелските въздушни удари, убили в ивицата Газа седем от служителите на благотворителната организация "Световна централна кухня" на известния кулинарен шеф Хосе Андрес, предаде Ройтерс.

"Защитаването на хуманитарните работници е морален и правен императив, който всеки трябва да спазва", каза Сежурне по време на съвместна пресконференция в Париж с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. "Нищо не може да оправдае подобна трагедия", допълни френският министър.

Сежурне заяви още, че всички действия от страна на Франция в Близкия изток целят да намалят напрежението в региона. Той отказа да коментира въпроса за въздушните удари от вчера срещу иранското консулство в Сирия. Иран обвини Израел за атаката, но Израел не е поел отговорност за нападението. 

Френският министър каза, че опасността от разрастване на конфликта в Близкия изток е отговорност на определени лица в Сирия, Ливан и Йемен.

Испанският премиер Педро Санчес поиска незабавно обяснение от Израел по въпроса за убитите  хуманитарни работници в ивицата Газа, съобщи ДПА. 

"Искам и очаквам израелското правителство да обясни възможно най-скоро обстоятелствата около това жестоко нападение, което костваше живота на седем работници в хуманитарна организация, които единствено помагаха (на нуждаещите се)", каза Санчес по време на посещение в палестински бежански лагер в Йордания. 

Санчес е един от основните критици сред лидерите от ЕС на израелския отговор на нападението на 7 октомври, извършено от палестинската радикална групировка "Хамас". Вчера, при отпътуването си за  обиколка в Близкия изток, той заяви, че испанското правителство планира да признае палестинската държавност преди лятото. 

#френският #министър #външните #работи #стефан #сежурне #осъди #строго #днес #израелските

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете