Фототипно издание на Кузман Шапкарев, издадено през 1868 г. в Цариград, бе представено в Битоля

Фототипно издание на Кузман Шапкарев, издадено през 1868 г. в Цариград, бе представено в Битоля

28 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Фототипно издание на Кузман Шапкарев, издадено през 1868 г. в Цариград, бе представено в Битоля

"По повод деня на Светите братя Кирил и Методий и българската азбука, просвета и култура в съвместна организация със Сдружението на македонските българи за междукултурно взаимодействие “Интеракция”, Военноисторическата комисия и "Съюза на запасните офицери от Военното на Негово Величество училище, Школа за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство" в  присъствието на Генералния консул на България в Битоля Николай Димитров", в клуба на сдружението „Иван Михайлов” в Битоля е било представено фототипното издание на книгата на Кузман Шапкарев, "Голема българска читанка или втората част на българският буквар на наречие по-вразумително за македонските българи", издадена в  Цариград през 1868 година, съобщиха на фейсбук профила си от сдружението, което беше заличено от регистрите в Република Северна Македония, след приети промени в Закона за имената на сдруженията и фондациите.

„Благодарение на Девическата хорова формация „Евмолпея“ от Пловдив, която за радост на всички взе участие в тържеството, за първи път след 1944 г., на живо бяха чути блажените звуците и слова на химна “Върви, народ възродени” по стихове от Стоян Михайловски (деец на ВМОРО) и музика на Панайот Пипков (член на Ловешкото македоно-одринско дружество и близък на Гоце Делчев)”, пише на фейсбук профила на сдружението.

Информацията намери място в медиите в Северна Македония. Под заглавие „Възкръсна" клубът "Иван Михайлов" в Битоля” Независен.мк припомня, че сдружението е заличено от регистъра в страната, а срещу неговия председател Люпчо Георгиевски се води дело „заради публикациите му в социалните мрежи, в които прославя лика и делото на Иван Михайлов”.

„Делото протича в напрегната атмосфера, с разгорещена лексика, с различно тълкуване на историята и историческите личности в зависимост от това дали свидетелят е на обвинението или на защитата. Процесът е наблюдаван от дипломат от българското консулство в Битоля, както и от представители на ОССЕ. През март миналата година министърът на правосъдието Кренар Лога потвърди решението, с което се отхвърля като неоснователно искането (на сдружението) за използване на името Иван Михайлов в наименованието на българския културен клуб в Битоля, за което преди това и Комисията за използване на имената даде отрицателно становище”, пише изданието. 

Според приетите промени в Закона за имената на сдруженията и фондациите Сдружение Културен център "Иван Михайлов" Битола трябваше да промени името си, тъй като Иван Михайлов беше определен като спорна личност, което от сдружението отказаха да направят, в резултат на което то беше заличено от регистрите. 

#повод #деня #светите #братя #кирил #методий #българската #азбука #просвета #култура

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете