Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния фотоконкурс „Уърлд пресфото“

Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния фотоконкурс „Уърлд пресфото“

18 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния фотоконкурс „Уърлд пресфото“

Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния фотоконкурс „Уърлд пресфото“ за снимката на палестинка, прегърнала тялото на петгодишната си племенничка в ивицата Газа, съобщи горепосочената агенция.

Снимката е направена на 17 октомври в болница „Насър“ в град Хан Юнис в южната част на Газа, докато семейства издирват роднини, убити по време на израелските бомбардировки в палестинския анклав.

Спечелилата наградата снимка показва 36-годишната Инас Абу Маамар, която плаче в моргата на болницата, докато държи телцето на Сали.

„Мохамед прие новината за наградата със смирение, като каза, че това не е снимка за празнуване, но че оценява признанието за нея и възможността да бъде публикувана пред по-широка аудитория“, заяви на днешната церемония в Амстердам глобалният редактор за снимки и видео на Ройтерс Рики Роджърс.

Обявявайки годишните награда, базираната в Амстердам фондация „Уърлд пресфото“ заяви, че е важно да се признаят опасностите, с които журналистите се сблъскват, когато отразяват конфликти. От фондацията отбелязаха, че 99 журналисти и служители на медии са загинали, докато са отразявали войната между Израел и „Хамас“, след като палестинската групировка атакува южната част на Израел на 7 октомври и Израел отговори, започвайки военно настъпление в Газа.

„Работата на пресфотографите и документалните фотографи по света често е много рискована“, заяви Джумана ел Зейн Хури, изпълнителен директор на организацията.

Тридесет и девет годишният палестинец Мохамед Салем работи за Ройтерс от 2003 г. Той печели конкурса и през 2010 г.

Журито заяви, че снимката на Салем, спечелила тази година, „е композирана с грижа и уважение, показвайки метафоричен и буквален поглед на невъобразима загуба“.

„Почувствах, че снимката обобщава какво се случва в ивицата Газа“, заяви Салем, когато снимката за първи път беше публикувана през ноември миналата година.

Журито излъчи победителите от 61 062 заявки от 3851 фотографи от 130 държави.

Фотографът Лий-Ан Олуадж от Южна Африка спечели в категорията „История на годината“ със снимки, документиращи развитието на старческата деменция в Мадагаскар.

Категорията за дългосрочни проекти бе спечелена от Алехандро Сегара от Венецуела за серията снимка „Двете стени“, снимани за „Ню Йорк Таймс“ и „Блумбърг“.

Украинският фотограф Юлия Кочетова спечели наградата за отворен формат с „Войната е лична“, която документира войната в нейната страна, като преплита снимки, поезия, аудио и музика в документален стил.

#фоторепортерът #ройтерс #мохамед #салем #спечели #тазгодишния #фотоконкурс #уърлд #пресфото #снимката

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете