Филипините се готвят да отговорят на опитите на Китай да осуети мисиите им за доставки в Южнокитайско море

Филипините се готвят да отговорят на опитите на Китай да осуети мисиите им за доставки в Южнокитайско море

3 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Филипините се готвят да отговорят на опитите на Китай да осуети мисиите им за доставки в Южнокитайско море

Филипините са готови да отговорят на опитите на Китай да осуети мисиите им за доставки в Южнокитайско море, каза висш служител по сигурността и добави, че операциите им ще бъдат коригирани, за да противодействат на поведението на Пекин по водния път, предаде Ройтерс.

Говорителят на Съвета по национална сигурност Джонатан Малая каза, че Филипините се ангажират да поддържат своята позиция при Втората Томасова плитчина и няма да има отстъпление в мисиите им за снабдяване на филипинските войници, разположени на закотвения военен кораб там.

„Нашият ангажимент да поддържаме десантния кораб БРП Сиера Мадре винаги ще съществува, така че всеки опит на Китай да се намеси в снабдяването на мисиите ще бъде посрещнато от Филипините по начин, който защитава нашите войски“, каза Малая по време на морски форум.

Той повтори, че контрамерките, обявени миналата седмица от президента на Филипините Фердинанд Маркос-младши, срещу "агресивните" действия на бреговата охрана на Китай ще бъдат "многоизмерни", а не само военни.

Част от тези мерки включват извършване на „промени и корекции" във филипинските мисии за снабдяване и операции в Южнокитайско море, каза Малая, без да уточнява подробности заради съображения за сигурност.

Повтаряйки по-ранен призив на филипинския министър на отбраната обществеността да не става жертва на китайска пропаганда, Малая предупреди за „чуждо зловредно влияние“, предназначено да отслаби Филипините.

„Видяхме, че те работят тук чрез своите сурогати или ако можем да ги наречем усилватели, защото има определено китайски наративи, които противоречат на истината", каза Малая.

Китайското посолство в Манила засега не е отговорило на искането за коментар.

Филипините и Китай имаха серия от морски сблъсъци, включително използване на водни оръдия и разгорещена размяна на остри коментари, което предизвика безпокойство за ескалация в морето.

Китай претендира за почти цялата територия на Южнокитайско море, която охранява с армада кораби на бреговата охрана, някои на повече от 1000 км от бреговете на континента. Пекин твърди, че е дал подходящ отговор в лицето на филипинските посегателства върху морските му територии.

През 2016 г. постоянният арбитражен съд в Хага каза, че претенциите на Китай в Южнокитайско море нямат правно основание, но Пекин отхвърля това решение.

Спорът идва в момент, когато Филипините и САЩ задълбочават военните си отношения, за разочарование на Китай, които вижда в това намеса на Вашингтон в задния му двор, отбелязва Ройтерс.

Маркос ще се срещне с американските и японските си партньори на тристранна среща на върха във Вашингтон на 11 април, а Малая каза, че "голяма част" от техните дискусии ще бъде свързана със сигурността.

#филипините #готови #отговорят #опитите #китай #осуети #мисиите #доставки #южнокитайско #море

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете