ФЕНА: Мемориалният център в Сребреница подготвя образователни програми с оглед изпълнението на резолюция на Общото събрание на ООН

ФЕНА: Мемориалният център в Сребреница подготвя образователни програми с оглед изпълнението на резолюция на Общото събрание на ООН

16 април 2024 г. · 11 мин. четене · Споделяне във Facebook


ФЕНА: Мемориалният център в Сребреница подготвя образователни програми с оглед изпълнението на резолюция на Общото събрание на ООН

Мемориалният център в Сребреница представи днес окончателния текст на Предложението за подход към изучаването на босненския геноцид при обучението на деца и младежи, което е напълно адаптирано към учениците от началните и средните училища и към международния контекст. Документът следва намеренията на вносителите на проекторезолюцията на Общото събрание на ООН за геноцида в Сребреница, така че да може да се използва за изпълнение на препоръките на ООН в бъдеще, предаде за БТА босненската агенция ФЕНА.

Целта на Мемориалния център е да превърне Резолюцията на ООН в действащ документ, който ще постави началото на важни процеси по отношение на образованието на новите поколения по света.

„Документът е резултат от двугодишната работа на работната група на Мемориалния център Сребреница-Поточари и гробището на жертвите на геноцида от 1995 г., в която участваха специалисти от различни области. Чрез своя опит и знания тези експерти се опитаха да формулират подход към темата за изучаване на геноцида срещу бошняците от „безопасната зона на ООН“ Сребреница (босненски геноцид), адаптиран към възрастта на учениците от началните и средните училища в Босна и Херцеговина“, каза директорът на Мемориалния център в Сребреница Емир Сулягич.

Той посочи, че целта на документа е да предложи отговори на важни въпроси от практиката, да сподели опита на уредниците и служителите на Мемориалния център и да направи темата близка до разбиранията, знанията и гледните точки на новите поколения.

„Чрез този документ Мемориалният център формулира и представя своята официална позиция по отношение на включването на темата за геноцида в Сребреница в различни аспекти на официалните учебни планове и програми в образователната система на Босна и Херцеговина, както и в международни програми. Инструментът следва насоките на проекторезолюцията на Общото събрание на ООН относно геноцида в Сребреница, така че да сме готови да пристъпим към изпълнението на заключенията на резолюцията след нейното приемане“, каза Сулягич.

Работната група изрази своята благодарност към британското правителство за подкрепата на проекта „Истина, диалог, бъдеще“, в рамките на който беше създаден този документ като една от проектните дейности.

„Специално внимание при създаването на документа беше обърнато на това да направи изследването на геноцида приобщаващо и да включва млади хора, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност, така че уроците от Сребреница да не са основа за омраза и нетолерантност, а по-скоро да служат за повишаване на осведомеността сред поколенията относно това, което става в резултат на фанатизъм, изключване и дехуманизация.

Майките от Сребреница се поклониха пред жертвите на Ясеновац, посетиха лобните места на евреи, роми, сърби и хървати в страната и по света.

Тази тяхна постъпка ни напомни, че няма по-малко ценни жертви. По същия начин е важно нашите деца да научат за това, което толкова бързо избухна от едно общество, което на пръв поглед изглеждаше „здраво и нормално“.

От примера на Сребреница децата на Босна и Херцеговина трябва да се научат да разпознават признаците на омраза и нетолерантност, които толкова лесно и бързо могат да доведат до концентрационни лагери, кланета и геноцид. След приемането на Резолюцията на ООН ще можем да прехвърлим това знание към механизмите на ООН и да го споделим със света“, добави Сулягич.

Насоките имат за цел адекватно представяне въпроса на младите хора от сръбската общност и затова в учебните материали се обръща специално внимание на разбирането на разликата между извършителите на геноцид, които принадлежат към военните и политически структури на Република Сръбска и Сърбия, и всички други граждани от сръбски етнически произход - за да гарантираме, че учениците и младите хора от тази общност няма да почувстват, че изучаването на геноцида срещу бошняци в Сребреница е насочено срещу тях или членовете на техните семейства (по този начин гарантираме, че те не се обезсърчават да изследват геноцида)“, посочва Мемориалният център в Сребреница.

„Това е пример как може да се говори за фактите, без да се манипулират жертвите и без да се предизвиква нова вълна от омраза. Именно това носи духът на Резолюцията на ООН и съм убеден, че с усърдието и непрестанната работа на посланик Златко Лагумджия, със силния ангажимент на членовете на председателството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович и Желко Комшич, на министъра на външните работи Елмедин Конакович и на министъра на правата на човека и въпросите на бежанците Севлид Хуртич, както и на приятелски страни членки на ООН можем да направим ценна стъпка към световно признание – не само на геноцида в Сребреница, но и към възприемането на подхода, който Босна и Херцеговина чрез Майките на Сребреница и Мемориалния център на Сребреница има в борбата за справедливост“, заключи Сулягич.

След успешното осъществяване през миналата година на Програмата за доброволци в Сребреница в сътрудничество с Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), Мемориалният център в Сребреница обяви изпълнението на нови съвместни дейности с мисията на ООН в Босна и Херцеговина.

(Новина, избрана от босненската агенция ФЕНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#мемориалният #център #сребреница #представи #днес #окончателния #текст #предложението #подход #изучаването

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете