Европейският парламент одобри забрана за продукти, произведени чрез принудителен труд

Европейският парламент одобри забрана за продукти, произведени чрез принудителен труд

24 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Европейският парламент одобри забрана за продукти, произведени чрез принудителен труд

Европейският парламент одобри днес правила, забраняващи в ЕС да се продават, внасят и изнасят стоки, произведени с помощта на принудителен труд, предаде Ройтерс.

Решението беше прокарано от евродепутати, загрижени за правата на човека в Синцзян-Уйгурския автономен район в Китай.

ЕП прие законодателството с мнозинство от 555 гласа "за", 6 "против" и 45 "въздържал се". То все още се нуждае от одобрение от страните от ЕС, за да влезе в сила.

Страните от ЕС ще трябва да започнат да прилагат закона до три години след влизането му в сила.

Националните власти на страните членки от ЕС или Европейската комисия ще могат да разследват подозрителни стоки, вериги за доставки и производители. Предварителните разследвания трябва да приключат в рамките на 30 работни дни.

Ако даден продукт се счита за произведен с помощта на принудителен труд, вече няма да е възможно той да се продава на пазара на ЕС и пратките ще бъдат задържани на границите на ЕС.

"Днес по света 28 милиона души са в капан в ръцете на трафиканти на хора и държави, които ги принуждават да работят срещу малко или никакво заплащане. Европа не може да изнася ценностите си, докато внася продукти, произведени с принудителен труд. Фактът, че ЕС най-накрая има закон за забрана на тези продукти е едно от най-големите постижения на този мандат", каза Мария-Мануел Лейтао-Маркес, член на Алианса на социалистите и демократите от Португалия.

През 2021 г. САЩ приеха подобен закон, за да предпазят своя пазар от продукти, произведени потенциално в нарушение на човешките права в Синцзян-Уйгурския автономен район. Правителството на САЩ твърди, че Китай извършва геноцид срещу уйгурските мюсюлмани в региона.

Китай отрича подобни злоупотреби в Синцзян-Уйгурския автономен район - основен производител на памук, който също така е източник на голяма част от материалите за слънчеви панели на световния пазар.

#европейският #парламент #одобри #днес #правила #забраняващи #продават #внасят #изнасят #стоки

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете