Европейските помощи за земеделците противоречат на климатичните цели, според проучване

Европейските помощи за земеделците противоречат на климатичните цели, според проучване

2 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Европейските помощи за земеделците противоречат на климатичните цели, според проучване

Над от 80 на сто от плащанията по Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС са предназначени пряко или непряко за подпомагане на животновъдството, което подкопава целите на ЕС в областта на климата, сочи проучване, публикувано в научното списание "Нейчър фууд", съобщава Франс прес.

Проучването разкрива, че ОСП непропорционално много подкрепя месните продукти в ущърб на растителната продукция, казва основният автор на изследването Аник Кортлеве от университета в Лайден. "Това е донякъде изненадващо и е над по-ранни подобни проучвания".

Преките субсидии за животновъдите представляват половината от помощта, като така се финансира сектор от селското стопанство, който отделя много парникови газове, според изследователите. Останалата част до голяма степен се състои от субсидии за производството на храни.

Проучването се фокусира върху 2013 г., последната година, за която са налични всички анализирани данни, но те показват, че през следващите години "почти нищо не се е променило", казва пред АФП съавторът на изследването Паул Беренс.

Като се вземе предвид размера на селскостопанската помощ в бюджета на ЕС, според авторите на изследването, тя подкопава целите на Европа по отношение на намаляването и адаптирането към глобалното затопляне.

Според Беренс в глобален мащаб "емисиите от хранителната система са достатъчни, за да ни отведат над 1,5 градуса", или над границата, определена от Парижкото споразумение за изменението на климата, като допустима. "Ще бъде много трудно да се спази тази цел, ако следваме икономическа система, която насърчава най-вредните производства", заключава той.

#сто #плащанията #общата #селскостопанска #политика #осп #предназначени #пряко #или #непряко

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете