Европейски нюзрум: Денят на Европа през 2024 г. - в сянката на евроизборите

Европейски нюзрум: Денят на Европа през 2024 г. - в сянката на евроизборите

8 май 2024 г. · 15 мин. четене · Споделяне във Facebook


Европейски нюзрум: Денят на Европа през 2024 г. - в сянката на евроизборите

На 9 май в календара се отбелязва Денят на Европа, посветен на Декларацията Шуман от 1950 г. Историческият план е предложение за поставяне на френското и западногерманското производство на въглища и стомана под общо ръководство, което по-късно ще се превърне в Европейски съюз. По-малко от месец преди изборите за Европейски парламент, какво ни очаква в този Ден на Европа, пита Европейският нюзрум, платформа платформа за сътрудничество между 23 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

"9 май, Денят на Европа, е не само паметен ден, но и ден, в който да помислим за нашето общо бъдеще. Близостта на този ден до изборите го прави по-значим от всякога", обяснява Европейският парламент в съобщение за медиите. 

Датата 9 май е посветена на историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман от 1950 г. за създаването на Европейската общност за въглища и стомана, която по-късно се превърна в Европейския съюз. От 1985 г. насам този ден се отбелязва с тържества и празненства в цяла Европа.  

"Използвай гласа си. Или други ще решат вместо теб"

В Деня на Европа през 2024 г. повече от 60 града ще осветят емблематични сгради и паметници в опит да подчертаят значението на гласуването. "Използвай гласа си. Или други ще решат вместо теб": лозунгът на кампанията на Европейския парламент и знамето на ЕС със синята звезда ще бъдат прожектирани върху паметници в нощта на Деня на Европа - сред тях са Колизеят в Рим, "Гран Плас" в Брюксел, до моста "Самюъл Бекет" в Дъблин, кметството на Вилнюс и президентския дворец в Братислава.

"С тези илюминации, които се провеждат в градове из целия континент, Европейският парламент и националните и местните власти работят заедно, за да изпратят единно послание до 440 милиона европейски граждани за значението на тези европейски избори за бъдещето на всички", се казва в изявлението на Европейския парламент.

Тъй като светлинните спектакли са на публично място, те са насочени към всеки човек, а не само към тези, които имат право да гласуват. 

Между 6 и 9 юни гражданите на ЕС ще се явят в избирателните секции, за да гласуват за 720 членове на Европейския парламент. През октомври миналата година Агенцията на ЕС за киберсигурност вече призова за бдителност преди изборите през юни, като заяви, че "кампаниите за манипулиране на информацията са считани за голяма заплаха за изборния процес".

Дезинформацията и пропагандата бяха предмет на обсъждане в навечерието на изборите, както и в социалните медии. Според експерти крайно десните популистки партии са далеч пред традиционните си съперници в надпреварата за вниманието на избирателите в социалните медии, където дезинформацията всява страх и гняв около ключови въпроси на европейските избори.

Празненства в цяла Европа: включване, годишнини и поглед към бъдещето на блока

Честванията на Деня на Европа засягат сферите на изкуството, културата, политиката и други. Чрез музика, танци, дискусии, прожекции и други формати хиляди хора отбелязват мира, единството и европейската идея. Държавите членки и кандидатките за членство организират празненства в множество градове, често в сътрудничество с национални структури, институции на ЕС или гражданското общество.

Европейската комисия и Европейският парламент вече отвориха вратите си за заинтересовани посетители в Брюксел на 4 май и в Страсбург на 27 април. За първи път Европейският парламент ще отбележи Деня на Европа в сградата си в Люксембург със "село на демокрацията", културни представления и нова изложба Europa Experience, която ще бъде открита за обществеността на 9 май.

В Италия, за първи път от създаването на Деня на Европа, три исторически италиански села ще бъдат осветени в синьо. Ключово събитие ще се проведе на римския площад "Кампидолио" с дебат, четения и музика.

За да отбележи Деня на Европа, испанският министър на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството Хосе Мануел Албарес ще участва в събитието "Защо е важна Европа" на 8 май в Мадрид, с изпълнение на химна на ЕС "Ода на радостта" от Филхармоничния оркестър и диалози за въздействието и бъдещето на ЕС.

В Словения тази година с Деня на Европа ще бъдат отбелязани и 20 години от членството в ЕС. Основното честване на годишнината ще се състои на 9 май на Площада на Европа, половината от който е в Италия, а другата - в Словения. Преди 20 години тогавашният министър-председател на Словения Антон Роп и тогавашният председател на Европейската комисия Романо Проди отброиха на площада секундите до присъединяването на Словения към ЕС.

В българската столица София посетителите ще имат възможност да опитат местни храни и напитки от държавите - членки на ЕС, и да се насладят на музика и танци от различни части на Европа. Като част от фестивала LUNAR, светлинно 3-D шоу ще освети Двореца-Национална художествена галерия.

Кандидатката за членство в ЕС Албания също празнува Деня на Европа всяка година. На 4 май в Шкодер стартира Седмицата на Европа, която е посветена на приобщаването, многообразието и правата на човека. Седмицата на Европа ще завърши на 9 май с Панаир на Европа в албанската столица Тирана.

Международна награда "Карл Велики" и Младежка награда "Карл Велики"

В германския град Ахен по традиция церемонията по връчването на Международната награда "Карл Велики" за заслуги към Европа се провежда в деня на Възнесение Господне. Тази година Възнесение Господне също се пада на 9 май.

За първи път наградата е присъдена през 1950 г. Тази година тя ще бъде връчена на главния равин Пинхас Голдшмит, който е председател на Конференцията на европейските равини, и на еврейския народ в Европа.

Според управителния съвет на Дружеството за присъждане на международната награда "Карл Велики" в Ахен наградата се присъжда на Пинхас Голдшмидт "като признание за изключителните му усилия за насърчаване на мира, правото на всички народи на самоопределение, европейските ценности, толерантността, плурализма и разбирателството и като признание за значителния му ангажимент към междурелигиозния и междукултурния диалог".

Председателят на Борда на директорите на наградата "Карл Велики" Юрген Линден подчерта, че наградата "Карл Велики" не заема позиция по конфликта в Близкия изток, но подкрепя мнението на определения за лауреат Голдшмит, който призовава за дългосрочно прекратяване на огъня, траен мир и зачитане на правото на народите на самоопределение.

Миналогодишният носител на наградата беше украинският президент Володимир Зеленски.

От 2008 г. насам младежката награда „Карл Велики“ се връчва два дни преди наградата „Карл Велики“. Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата "Карл Велики" обявяват конкурс, насочен към млади хора на възраст между 16 и 30 години във всички държави членки, които активно участват в оформянето на Европа и насърчават европейското разбирателство. 

Тази година "Систърхуд патуейс", проект от Литва, който има за цел да се бори с насилието срещу жени в Прибалтика, спечели младежката награда "Карл Велики" - и получи парична сума от 7 500 евро.

#календара #отбелязва #денят #европа #посветен #декларацията #шуман #1950 #историческият #план

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете