Европейската комисия отличи 20 проекта, включително един български, с наградите на „Новия европейски Баухаус“

Европейската комисия отличи 20 проекта, включително един български, с наградите на „Новия европейски Баухаус“

13 април 2024 г. · 15 мин. четене · Споделяне във Facebook


Европейската комисия отличи 20 проекта, включително един български, с наградите на „Новия европейски Баухаус“

Наградите „Нов европейски Баухаус", общо двадесет на брой, бяха връчени тази вечер на церемония в Музея за изкуства и история в Брюксел в рамките на втория Фестивал на Новия европейски Баухаус. За четвърти път проекти и инициативи от европейските страни са отличени като успешни примери за красиви и устойчиви решения за зеления преход. 

Българският проект „Паркът” или Concrete to Culture на фондация „Колективът” стана подгласник в направление "Нов европейски Баухаус за шампиони" на категория "Възстановяване на чувството за принадлежност". Дългосрочната инициатива на фондацията цели да превърне Бизнес парка в столичния квартал Младост в активно пространство чрез колективен дизайн, в който участват местните хора, експерти и артисти. Проектът създава пространства със смесено предназначение и използване, достъпни за всички, и така участва в потушаване на социалното разделение в квартала, в пространство, в което културата досега отсъства, посочват от фондацията. 

В церемонията участваха еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова, еврокомисарят по кохезията и реформите Елиса Ферейра, Рут Райхщайн, член на кабинета на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Адалберт Янц, говорител на Европейската комисия по околна среда, транспорт и по инициативата „Нов европейски Баухаус". Гост на събитието бе посланикът на Украйна пред ЕС Всеволод Ченцов.

Тази година финалистите се конкурираха в две направления - "Нов европейски Баухаус за шампиони" и "Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди". Общо четири са основните категории, в които попадат проектите – "Възстановяване на връзката с природата", "Възстановяване на чувството за принадлежност", "Отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това" и "Оформяне на кръгова индустриална екосистема и подпомагане на подхода, основан на жизнения цикъл".

"Сърдечни поздравления за всички спечелили и номинирани проекти! Постиженията ви са изключително разнообразни, но всички те показват преобразяващата сила, която имат новаторските идеи на вдъхновени хора като вас, съчетани с отдаденост и упорита работа. Това са точно онези качества, които ни движат напред по пътя към по-устойчиво и приобщаващо бъдеще. Ето защо вашите проекти въплъщават принципите на Новия европейски Баухаус и затова този фестивал поставя крайъгълен камък в нашето пътуване към по-добро бъдеще", каза българският еврокомисар Илиана Иванова, в чийто портфейл са  иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. 

"С подкрепата на Кохезионната политика тези награди отличават младите хора и инициативите, които прилагат в действие принципите на Новия европейски Баухаус. За четвърта година сме вдъхновени от креативността и ентусиазма, с които местните общности, проекти и концепции прегръщат устойчивостта, приобщаването и красотата, за да подобрят начина на живот и жизненото пространство. Тази година отдаваме специално признание и на усилията на Украйна за възстановяване и реконструкция, за да се изгради отново по-добре. Оценяваме всяка една кандидатура, поздравяваме всички, които участваха - вие сте шампионите и изгряващите звезди на Новия европейски Баухаус", заяви еврокомисарят за кохезия и реформи Елиса Ферейра. 

Във всяка от категориите бяха отличени по един победител и по един подгласник, освен това във всяка от категориите по един победител и по един подгласник получиха наградата „Специално признание за усилията на Украйна за реконструкция и възстановяване". Във всяко направление бе избран и по един победител във всички категории чрез онлайн гласуване на обществеността, което продължи до 27 март тази година.

Отличените проекти в направление „Нов европейски Баухаус за шампиони" са: 

-       Map4Water: One thousand fountains city (Босна и Херцеговина)  - получава наградата на публиката в рамките на всички категории. 

-       Făget Forest Park; Cluj’s Green Lung (Румъния) – победител в категория  „Възстановяване на връзката с природата"

-       Flytevi – Blue Urban Community Garden (Швеция) – подгласник в категория „Възстановяване на връзката с природата"

-       SET Community Gardens (Нидерландия) – победител в категория  „Възстановяване на чувството за принадлежност"

-       „Паркът“ или Concrete to Culture (България) – подгласник в категория „Възстановяване на чувството за принадлежност"

-       Rooftop Garden (Испания) – победител в категория „Отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това"

-       Yes We Camp (Франция) – подгласник в категория „Отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това"

-       A Sustainable Campus Transformation (Люксембург) – победител в категория „Оформяне на кръгова индустриална екосистема и подпомагане на подхода, основан на жизнения цикъл"

-       Re-Sourcing Commons (Австрия) – подгласник в категория „Оформяне на кръгова индустриална екосистема и подпомагане на подхода, основан на жизнения цикъл"

В направление „Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди" бяха отличени: 

-       Regenerative Agriculture Hub (Испания) – получи наградата на публиката 

-       Cultivating Companionship (Германия) – победител в категория 

"Възстановяване на връзката с природата"

-       Hydroscape Lisbon (Португалия) – подгласник в категория „Възстановяване на връзката с природата"

-       Cooperative Ownership of Communities (Унгария) – победител в категория „Възстановяване на чувството за принадлежност"

-       Co-llection (Гърция) – подгласник в категория „Възстановяване на чувството за принадлежност"

-       Community reBuilding (Украйна) – победител в категория „Отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това"

-       Teufelsberg Transformation Lab (Германия) – подгласник в категория „Отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това"

-       Urban_MYCOskin (Португалия) – победител в категория „Оформяне на кръгова индустриална екосистема и подпомагане на подхода, основан на жизнения цикъл"

-       The Station (Белгия) – подгласник в категория „Оформяне на кръгова индустриална екосистема и подпомагане на подхода, основан на жизнения цикъл"

Победителят и подгласникът в специалната категория „Специално признание за усилията на Украйна за реконструкция и възстановяване" са съответно Над Джерелом от Общинския съвет на град Лвов и фондация Leo States. 

Наградите за победителите в направления „Нов европейски Баухаус за шампиони"  и „Специално признание за усилията на Украйна за реконструкция и възстановяване" са съпроводени от парична премия в размер на 30 000 евро, а в направление „Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди" – по 15 000 евро. Подгласниците в категорията на „шампионите" ще получат по 20 000 евро премия, а „изгряващите звезди" – по 10 000 евро. Премията за подгласниците за наградата за възстановяване на Украйна е в размер на 15 000 евро. Финалистите в надпреварата бяха 49 проекта от цяла Европа, подбрани сред над 5000 кандидати. 

***

Новият европейски Баухаус е инициатива на Европейската комисия, обявена в рамките на Европейската зелена сделка от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта й за Състоянието на съюза през 2020 година. Инициативата има за цел обвързване на творчество и технологии за създаване на среда за живот на хората по нов начин, който да отговаря на принципите на зеления преход, като се следват три основни принципа: устойчивост - търсене на хармония с околната среда, нулево замърсяване на природата и кръгова икономика; приобщаване - осигуряване на достъп и включване на всички членове на обществото; естетика - търсене не само на функционалност, но и на стил, като се почерпи вдъхновение от изкуството и културата.  Фестивалът на Новия европейски Баухаус тази година се провежда от 9 до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в Брюксел. Програмата предвижда десетки интерактивни сесии, демонстрации и дискусии с дизайнери и архитекти, концерти.

БТА е медиен партньор на събитието.

#наградите #нов #европейски #баухаус #общо #двадесет #брой #връчени #тази #вечер

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете