Европарламентът одобри промени в правилата за пазара на електричество

Европарламентът одобри промени в правилата за пазара на електричество

12 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Европарламентът одобри промени в правилата за пазара на електричество

Европейският парламент одобри промени в законите, управляващи пазара на електричество в ЕС, и записа в тях правото за сключване на договори за доставка на фиксирани цени, с което да бъдат защитени потребителите срещу пазарните флуктуации, предаде ДПА.

Новите правила са отговор на енергийната криза от последните години и резкия скок на цените след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., породени от спирането на доставките на руски природен газ до много страни от ЕС.

Цените започнаха да растат още през 2021 г., след като някои ковид ограничения бяха премахнати.

Новото законодателство включва два отделни закона, променящи различни аспекти от регулаторната рамка на пазарите на електричество в ЕС.

Те включват правото на потребителите на договори с фиксиран срок и фиксирани цени на доставка, за да бъде предотвратено евентуалните промени на цените на едро да се отразят рязко върху сметките им.

Съществуващото законодателство вече даде правото на потребителите, които разполагат с умни измервателни уреди, да изискват динамично ценообразуване, като избягват потребление в часове пик.

В рамките на същото законодателство ЕС получава правото да обявява "криза с цените на електричеството", когато те се покачат рязко. Това пък разрешава на страните членки да определят цените на електричеството за малките и средни предприятия (SMEs) и за енергийно ефективните компании.

Законите бяха гласувани след дълги преговори между евродепутатите и представители на страните членки, но реформите все още се нуждаят от одобрението на страните членки, за да влязат в сила.

#европейският #парламент #одобри #промени #законите #управляващи #пазара #електричество #записа #правото

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете