Европа трябва да приюти деца от Газа, засегнати от войната, заяви гръцкият външен министър

Европа трябва да приюти деца от Газа, засегнати от войната, заяви гръцкият външен министър

19 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Европа трябва да приюти деца от Газа, засегнати от войната, заяви гръцкият външен министър

Европа има дълг да приеме деца, ранени и травматизирани от войната в Газа, докато продължава конфликтът, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис пред Ройтерс.

Герапетритис търси партньори в проект за временно извеждане на децата в Европейския съюз. Той съобщи, че е обсъдил идеята с палестинския премиер Мохамед Мустафа тази седмица.

"Очевидно трябва да се изправим пред тази трагедия“, каза Герапетритис. "Европа трябва да бъде отворена за ранени хора от (Газа), но също и за деца, които сега са изправени пред глад или други видове опасности", заяви гръцкият външен министър..

Гърция беше избрана за член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2025-2026 г. по-рано този месец и Герапетритис вярва, че историческите връзки на страната с арабския свят ѝ позволяват да действа като мирен посредник.

Министърът не посочи колко хора могат да бъдат приети от Гърция или ЕС, но каза, че въпросът се обсъжда с палестинските власти.

Герапетрис подчерта, че инициативата не е свързана с редовната миграция, която е станала политически чувствителна в Европа и  на която силно се  противопоставя възраждащата се десница.

"Това е очевиден призив за хуманитарна помощ. Тук не говорим за икономически мигранти или други видове нелегална миграция“, каза той дни след като крайнодесните партии увеличиха присъствието си на изборите за Европейски парламент.

Гърция осъди нападението от 7 октомври на бойци на Хамас срещу Израел, но призова за спиране на сухопътното и въздушното нападение на Израел срещу Газа, което според палестинските власти е убило повече от 35 000 души и е сравнило цели градове със земята.

Герапетрис каза, че е разговарял с палестинския и израелския премиер тази седмица за начини за сключване на мир и възстановяване на Газа.

„Не трябва да чакаме войната да спре, за да започнем да го обсъждаме“, каза той. "Това ще бъде огромен проект и ние трябва да го разработим възможно най-рано“, каза той.

Прекратяването на огъня в Газа също би помогнало за намаляване на атаките срещу кораби от подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Червено море, което засегна гръцкия корабен сектор.

"Аз съм относително оптимистичен, че наред с прекратяването на огъня, което се надяваме да постигнем в много близко бъдеще, ситуацията  в Червено море ще стане също много по-добра“, каза Герапетритис.

#европа #дълг #приеме #деца #ранени #травматизирани #войната #газа #продължава #конфликтът

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете