ЕС ще създаде институционален капацитет за икономическата си сигурност и общ скрининг на инвестициите, смята Руслан Стефанов от ЦИД

ЕС ще създаде институционален капацитет за икономическата си сигурност и общ скрининг на инвестициите, смята Руслан Стефанов от ЦИД

28 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


ЕС ще създаде институционален капацитет за икономическата си сигурност и общ скрининг на инвестициите, смята Руслан Стефанов от ЦИД

Европейският съюз няма опит при координирането на такива механизми за скрининг на инвестициите и икономическата сигурност, но бързо навлиза в това поле. Отделни страни като Германия, Франция и Нидерландия имат експертиза, но концепцията на ниво ЕС се развива от последните две-три години. Със сигурност ще видим институционално изграждане. Това смята Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и главен координатор на работата в ЦИД по обсъжданата тематика. Той бе сред участниците на провелия се в столичния хотел "София Балкан Палас" обществено-политически форум "Икономическа сигурност и скрининг на инвестициите". Събитието беше организирано съвместно от ЦИД и разположения във Вашингтон Център за международно частно предприемачество (CIPE).

"В Берлин, Париж, Рим, Брюксел и Вашингтон има разбирането, че това е политика, която няма да се промени по отношение на нейната необходимост, особено по линия на Русия", съобщи Стефанов, правейки заключение от контактите си в посочените столици. "Инструментът за скрининг на инвестициите е предимно превантивен, но е особено важен и няма съмнение, че ще остане приоритет и за ЕС в процеса на така нареченото стратегическо отделяне на Европа от Русия и прекъсване на мрежите от корозивен капитал".

Той припомни и използваните формулировки в рамката на ЕС за стратегическа автономия, където на Китай се гледа като на стратегически конкурент, а на Русия като на системен противник. 

Руслан Стефанов препоръча България да почерпи от опита на страни като Чехия и Естония, които, по думите му, са примери за държави, които се стремят да изпреварват събитията. А това е важно от гледна точка на усилията за привличане на инвестиции. 

"Защо е важно България да е напред в тази област? Обикновено сме получатели на тези новости и ако успеем да ги приложим убедително, това ще ни даде неограничен достъп до общия пазар на ЕС, до общия пазар на Г7 и достъп до технологии. Примери за страни, които изпреварват събитията, са Чехия и Естония", посочи Стефанов. Според него концепцията за "отворени врати и защитени стени" трябва да залегне в инвестиционната политика на България. 

"Много е важно регулацията да не се бави тази година", посочи той и добави, че има възможност да видим развитие по темата до месец, защото работата в Министерството на иновациите и растежа (МИР) тече повече от две години. По думите му на второ място е необходимостта от нова рамка за инвестиционно развитие, която да включва общата рамка за икономическа сигурност. Това изисква и институционално изграждане, каза Стефанов.

По думите му от ЦИД са били активни в сътрудничеството си по темата за икономическата сигурност и скрининга на инвестициите с членовете на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации и с представителите на Министерството на икономиката и индустрията и МИР.   

#европейският #съюз #опит #координирането #такива #механизми #скрининг #инвестициите #икономическата #сигурност

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете