ЕС ще предостави един милиард евро на египетски микропредприятия през 2024 г

ЕС ще предостави един милиард евро на египетски микропредприятия през 2024 г

2 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


ЕС ще предостави един милиард евро на египетски микропредприятия през 2024 г

Европейският съюз (ЕС) ще предостави един милиард евро на египетски микропредприятия през 2024 г. под формата на дългосрочни заеми при облекчени условия, заяви ръководителят на Делегацията на Съюза в северноафриканската държава Кристиан Бергер, цитиран от в. "Ал Ахрам". Финансирането е част от договорения в началото на март т.г. пакет от заеми и безвъзмездни средства от ЕС с общ размер 7,4 милиарда евро.

В края на юни Египет и ЕС ще проведат икономическа конференция в Кайро, посочва дипломатът в интервю за телевизия "Ал Арабия бизнес". Форумът ще се фокусира върху добива на енергия от възобновяеми източници, производството на зелен водород, както и други сектори и ще представи перспективите пред потенциални европейски инвестиции в арабската страна. Ще бъдат разгледани и  възможностите за износ на електричество от Египет към Европа.

Споразумението за финансово подпомагане на Египет от страна на ЕС се подготвя отдавна и не е свързано с войната в Ивицата Газа, а по-скоро се основава на разбирането за значението на Египет за ЕС, заявява Бергер за "Сауди нюз ченъл". По думите му Евросъюзът подкрепя Египет заради важността на Суецкия канал, както и заради факта, че Египет е стабилна държава в Северна Африка, Средиземноморието и Близкия изток. 

Европа е стратегически партньор и най-големият инвеститор в Египет, отбелязва ръководителят на Делегацията на ЕС в Кайро. Той изтъква, че само малка част от финансирането е насочена към контролирането на незаконната миграция.

Кристиан Бергер изразява и загриженост за въздействието на нападенията на йеменските бунтовници хуси в Червено море върху туризма в Египет. В това отношение дипломатът подчертава ролята на ЕС, който изпрати четири бойни кораба, които да спират атаките срещу търговски плавателни съдове.  

#европейският #съюз #предостави #милиард #евро #египетски #микропредприятия #2024 #формата #дългосрочни

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете