ЕС: Широкият международен надзор е несъвместим с европейското бъдеще на Босна

ЕС: Широкият международен надзор е несъвместим с европейското бъдеще на Босна

27 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


ЕС: Широкият международен надзор е несъвместим с европейското бъдеще на Босна

Европейският съюз заяви, че реформите в Изборния закон на Босна трябва да се приложат от местните власти, изпълнителната власт на върховния представител на международната общност трябва да се използва „само като крайна мярка“, а широкият международен надзор е „несъвместим с европейското бъдеще на Босна“, съобщи регионалната телевизия Ен 1. 

Реакцията на Брюксел дойде след като върховният представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит наложи снощи технически изменения в Изборния закон на страната с цел подобряване на изборния процес. 

„ЕС припомня, че изпълнителната власт (на Шмит) трябва да се използва само като крайна мярка срещу непоправими незаконни действия. ЕС подчертава, че широкият международен надзор е несъвместим с европейското бъдеще на Босна и Херцеговина и очаква от всички участници да се отнасят отговорно и сдържано в предстоящия период“, пише в съобщение на ЕС. 

След междуетническата война в Босна и Херцеговина 1992-95 година съгласно с условията на Дейтънското мирно споразумение страната бе разделена на две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани - бошняци и босненски хървати. Дейтънското споразумение дава широки правомощия на върховния представител на международната общност в Босна, включително да налага закони и да уволнява официални представители или държавни служители, които подкопават крехкия етническия баланс в следвоенна Босна.

Законите в Босна се приемат от парламента на Босна, Народната скупщина на Република Сръбска и парламента на Федерация Босна и Херцеговина. Шмит обяви налагане на изменения в Изборния закон на страната, тъй като политическите сили не могат да се договорят за реформата, изисквана от Европейския съюз.

Брюксел посочва, че ЕС очаква босненските власти да изпълнят необходимите реформи, които ще осигурят произвеждане на избори „в съответствие с европейските стандарти, препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и препоръките на Венецианската комисия, както и ще осигурят прозрачност на финансирането на политическите партии“.

„ЕС изрази силно предпочитание парламентът на Босна да поеме отговорност и да приеме реформите, тъй като лидерите на държавните коалиции обещаха, че ще го направят навреме за общинските избори през октомври“, отбелязва се още в съобщението.

Предишните избори в Босна бяха помрачени от съобщения за нередности и измами, а международните наблюдатели призовават за реформи в продължение на десетилетие, припомня Ройтерс.

През декември Шмит призова сръбските, хърватските и бошняшките лидери да променят Изборния закон в съответствие с международните изисквания, но хърватите поискаха промените да бъдат обвързани с по-широка реформа на изборите за председатели на тричленното Председателство. Те поискаха само хърватите да гласуват за своя кандидат, вместо всички граждани, живеещи във Федерация Босна и Херцеговина. 

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик също се противопоставя на изборните изменения, наложени от Шмит, като заяви, че съставната част ще приеме собствен Изборен закон. Република Сръбска не признава авторитета на върховния представител, тъй като назначението му не е одобрено от Съвета за сигурност на ООН, както е предвидено от Дейтънското споразумение. 

Това е вторият път, в който Шмит налага промени в босненското законодателство в рамките на мандата си като върховен представител на международната общност. Той промени Изборния закон през 2022 г., за да преодолее задънената улица при формирането на регионално правителство след парламентарните и президентските избори.

#европейският #съюз #заяви #реформите #изборния #закон #босна #трябва #приложат #местните

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете