ЕС разреши на "Нипон стийл" да придобие "Ю Ес стийл"

ЕС разреши на "Нипон стийл" да придобие "Ю Ес стийл"

6 май 2024 г. · 2 мин. четене · Споделяне във Facebook


ЕС разреши на "Нипон стийл" да придобие "Ю Ес стийл"

Брюксел разреши днес придобиването на американския производител на стомана "Ю Ес стийл" (US Steel) от японския му конкурент "Нипон стийл" (Nippon Steel) за 14,9 милиарда долара (13,8 милиарда евро), предаде Франс прес. Сделката обаче може и да не се осъществи, тъй като срещу нея се противопоставя администрацията на президента Джо Байдън.

Европейската комисия обаче счита, че сделката "не поражда опасения за конкуренцията" в ЕС, като се вземат предвид ограничените позиции на двете компании на европейския пазар.

Най-голямата японска компания за производство на стомана група "Нипон стийл" обяви през декември, че иска да купи "Ю Ес стийл". Сделката е одобрена от управителните бордове и на двете компании, но предизвика опасения за националната сигурност на САЩ.

Президентът Джо Байдън, който води кампания за втори мандат, се противопостави на покупката в името на "защитата на американските работници". Неговият съперник, републиканецът Доналд Тръмп, вече обеща, че ще блокира поглъщането, ако се върне в Белия дом.

#брюксел #разреши #днес #придобиването #американския #производител #стомана #стийл #steel #японския

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете