ЕС предлага на Турция съживяване на взаимноизгодните отношения

ЕС предлага на Турция съживяване на взаимноизгодните отношения

18 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


ЕС предлага на Турция съживяване на взаимноизгодните отношения

Лидерите на страните от ЕС приеха в сряда вечерта декларация, която потвърждава желанието за взаимноизгодни отношения с Турция и стратегически интерес за стабилна среда в Източното Средиземноморие, предаде ДПА.

Европейската комисия (ЕК) работи върху конкретни предложения, включително обмисля подновяване на преговорите за осъвременяването на митническия съюз между ЕС и Турция.

Този проект, планираното либерализиране на визовия режим и преговорите за членство на Турция в ЕС бяха временно спрени заради отстъпление по отношение на върховенството на закона в Турция.

ЕК също така подчерта наскоро, че сравнително безкритичното отношение на Турция към палестинската ислямистка групировка „Хамас“ е в противоречие с позицията на ЕС.

 „Хамас“, който на 7 октомври осъществи най-кръвопролитното нападение в историята на Израел, довело до началото на войната в Газа, се определя от ЕС като терористична организация.

По време на преговорите Кипър успя да осигури включването на конфликта си с Турция в документа, отбелязва ДПА. 

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция окупира северната част на острова след преврат в Никозия, насърчен от военната хунта в Гърция. През 1983 г. в окупираната част бе обявена т. нар. Севернокипърска турска република (СКТР), призната само от Турция.

Турската армия поддържа свое присъствие в северната част на Кипър, а правителството на островната република, която е член на ЕС, контролира южната част на острова.

Въпреки че целият Кипър стана част от Европейския съюз през 2004 г., правото на ЕС действа единствено в южната част на острова до евентуално обединение.

Съгласно общата декларация ЕС остава ангажиран с всеобхватно решение по въпроса, което е в съответствие с предишни резолюции на ООН и принципите на ЕС. Евросъюзът каза, че е готов да играе водеща роля.

Преговорният процес за присъединяване на Турция към ЕС започна през 2005 г., но преговорите за членство са на практика замразени заради притеснения в Брюксел относно влошаващата се ситуация с върховенството на закона и човешките права в Турция. По тази причина приемането на страната в ЕС се смята за нереалистично в обозримо бъдеще.

#лидерите #страните #приеха #вечерта #декларация #потвърждава #желанието #взаимноизгодни #отношения #турция

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете