Ердоган: Турция е решена да изпълни средносрочната си икономическа програма

Ердоган: Турция е решена да изпълни средносрочната си икономическа програма

4 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ердоган: Турция е решена да изпълни средносрочната си икономическа програма

Турция е решена да изпълни средносрочната си икономическа програма. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който говори снощи на ифтар (вечеря по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан) в Анкара пред служители от силите за сигурност, пише турският в. „Дюня“.

Решени сме да изпълним нашата средносрочна програма и 12-ия план за развитие, които са нашата пътна карта в икономиката, изтъкна президентът.

Ердоган направи изявлението си броени дни, след като за първи път от 22 години неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) загуби на избори. На 31 март в страната се състоя местeн вот. Според много анализатори една от причините за загубата на ПСР е тежката ситуация в сферата на икономиката в Турция.

Без да правим компромис с растежа, ще увеличаваме заетостта и износа, ще увеличаваме инвестициите и производство. Надяваме се, че ще станем свидетели на спад на инфлацията от втората половина на годината, каза още снощи Ердоган.

Турският статистически институт обяви вчера, че инфлацията в Турция  през март се е повишила до 68,5 процента на годишна база.

В същото време според групата независими икономисти ENAG нивото на инфлацията в страната през март е било 124,63 процента на годишна база.

По официални данни в края на 2023 г. инфлацията в Турция възлезе на 64,77 на сто. До края на 2024 г. Турската централна банка прогнозира инфлацията да се понижи до 36 процента.

#турция #решена #изпълни #средносрочната #икономическа #програма #заяви #президентът #реджеп #тайип

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете