ЕК прогнозира лек растеж за румънската икономика, но предупреждава за увеличаване на държавния дълг и дефицит

ЕК прогнозира лек растеж за румънската икономика, но предупреждава за увеличаване на държавния дълг и дефицит

15 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


ЕК прогнозира лек растеж за румънската икономика, но предупреждава за увеличаване на държавния дълг и дефицит

Европейската комисия леко подобри до 3,3 процента прогнозите за растежа на румънската икономика през тази година в резултат на ускоряването на частното потребление и по-високите доходи, предава Диджи24. 

„Икономическата активност се повиши в началото на 2024 г. след скромен реален растеж от 2,1 процента през 2023 г. Частното потребление се възстанови благодарение на по-високите пенсии и заплати в публичния сектор. През цялата 2024 г. по-ниската инфлация, нарастващите разполагаеми доходи и облекчаващите се финансови условия ще продължат да подкрепят частното потребление“, се казва в публикуваните днес (15 май) пролетни икономически прогнози на EК.

От разпространената информация става ясно, че инфлацията ще продължи да намалява от 9,7 на сто през 2023 г. до 5,9 на сто през 2024 г. и 4 на сто през 2025 г. От Брюксел обаче предупреждават, че държавният дефицит ще нарасне до 6,9 процента от БВП през 2024 г. и до 7 процента от БВП през 2025 г. поради увеличените разходи.

Очаква се и държавният дълг на Румъния да нарасне от ниво от 48,8 процента от БВП през 2023 г. до почти 51 процента от БВП през 2024 г. и 53,9 процента от БВП през 2025 г. Рисковете за фискалната перспектива са насочени към по-високи дефицити, особено през 2024 г., когато допълнителните предизборни разходи могат да увеличат разходите още повече, отбелязват от ЕК. 

Междувременно Националната банка на Румъния ревизира нагоре прогнозата си за инфлацията до 4,9 процента в края на годината 

“Инфлацията върви постепенно, а не рязко надолу. Това показва, че паричната политика работи. Опитваме се да намалим инфлацията, без да създаваме рецесия“, каза управителят на НБР Мугур Исареску. 

През февруари Националната банка на Румъния ревизира надолу до 4,7 на сто прогнозата си за инфлацията в края на тази година (от 4,8 процента, колкото бе прогнозата през ноември миналата година). 

#европейската #комисия #леко #подобри #процента #прогнозите #растежа #румънската #икономика #тази

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете