Джанет Йелън не изключва възможността САЩ да наложат мита върху зелени технологии, произведени в Китай

Джанет Йелън не изключва възможността САЩ да наложат мита върху зелени технологии, произведени в Китай

8 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Джанет Йелън не изключва възможността САЩ да наложат мита върху зелени технологии, произведени в Китай

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън не изключва предприемането на всякакви мерки, включително евентуално налагане на мита, върху износа на зелени технологии от Китай. Това е казала Йелън в интервю пред Си Ен Би Си днес, в края на четиридневното си официално посещение в Китай.

Запитана за възможността Вашингтон да наложи мита за китайски стоки, ако Пекин не коригира подхода си към стимулите на промишления сектор, Йелън е обяснила: "Не бих изключила нищо на този етап. Трябва да държим всички възможности на масата. Искаме да работим с китайците, за да видим дали можем да намерим решение".

"Не мисля толкова за ограниченията на износа, колкото за някои промени в тяхната макроикономическа политика и намаляване на размера на субсидиите за фирмите, особено тези, давани от местните власти", е казала още Йелън.

Тя е подчертала и необходимостта от създаване на равни условия в сектора на зелените технологии.

"Просто искаме да сме сигурни, че няма да бъдем принудени да напуснем бизнеса и че нашите фирми и работници имат възможности в тези сектори, които ще бъдат важни за нашето бъдеще", добави тя.

Американският финансов министър пристигна в Гуанджоу в четвъртък, 4 април, за да проведе разговори с китайски официални лица на фона на нестабилните икономически отношения между двете страни.

Запитана дали смята, че Китай ще позволи продажбата на активите на социалната мрежа "ТикТок" (TikTok) на американска компания или американски инвеститори, Йелън е отговорила, че не иска да "изпреварва" развитието на процеса.

"Това е важна и печеливша компания и мисля, че те са обезпокоени от перспективата, че ще бъдат принудени да напуснат САЩ", е обяснила Йелън.

Вашингтон също така предложи да се наложат наказателни мерки срещу други китайски фирми. По-специално, администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че ще наложи санкции на китайски организации, за които се установи, че помагат на руската армия и нейните военни усилия в Украйна.

"Това, което изяснихме, е, че за нас е неприемливо Китай да подкрепя Русия военно. Това не означава, че Китай не може да има отношения с Русия", според Йелън.

По думите ѝ "Китай и Русия извършват много търговия помежду си, (и) голяма част от нея е безпроблемна, но всичко, което включва военна помощ за Русия в тяхната брутална война срещу Украйна, е неприемливо за нас и ние имаме способността да го санкционираме".

#министърът #финансите #сащ #джанет #йелън #изключва #предприемането #всякакви #мерки #включително

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете