Джанет Йелън е в Китай, за да се противопостави на субсидиите в промишления сектор

Джанет Йелън е в Китай, за да се противопостави на субсидиите в промишления сектор

4 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Джанет Йелън е в Китай, за да се противопостави на субсидиите в промишления сектор

Американската министърка на финансите Джанет Йелън пристигна днес на посещение в Китай, по време на което ще обсъди китайските субсидии в секторите на соларната енергетика, електрическите автомобили и батериите, които безпокоят САЩ, предаде Франс прес.

Известна с прагматичния си подход, финансовата министърка прави втората си визита в Китай за по-малко от година.

Посещението идва след телефонен разговор във вторник между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин, по време на който те са дискутирали търговските ограничения на САЩ спрямо Китай, изразявайки желание да стабилизират двустранните си отношения.

Програмата на министърката, която включва безброй работни срещи, работни вечери и дори разходка с лодка, цели да изложи позицията на САЩ пред високопоставените ръководители на китайската икономика, каза отговорно лице от американското финансово министерство. 

Йелън ще се срещне в Гуанчжоу с шефовете на американски компании в Китай, както и с високопоставени местни политици, преди да се отправи към Пекин, където ще завърши посещението си във вторник. 

Основна тема в дневния ред на Йелън са субсидиите, които Китай предоставя на компаниите в областта на слънчевата енергия и електрическите автомобили.

САЩ се опасяват от влиянието на тези субсидии върху собствените си промишлени отрасли и не изключват да наложат търговски бариери срещу китайската конкуренция.

#американската #министърка #финансите #джанет #йелън #пристигна #днес #посещение #китай #време

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете