Двойка бивши бойци на ЕТА от различен пол делят една килия в испански затвор

Двойка бивши бойци на ЕТА от различен пол делят една килия в испански затвор

27 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Двойка бивши бойци на ЕТА от различен пол делят една килия в испански затвор

Двойка бивши бойци на баското сепаратистко движение ЕТА, които са от различен пол, делят една и съща килия в затвор в Северна Испания - ситуация, която предизвика "недоумение" и "възмущение" сред Асоциацията на жертвите на тероризма, предаде Франс прес.

"Асиер Мардонес и Жозуне Оса са двойка от 2006 г. и положението им в затвора им позволява да живеят в откритата секция", заяви пред АФП говорителка на Министерството на правосъдието в Страната на баските, една от 17-те автономни области на Испания, като потвърди, че те споделят "една килия в затвора Блава". "Това не е първият случай, в който двойка споделя килия, това вече се е случвало с еднополови двойки", добави говорителката.

"Това не е привилегия", подчерта тя, като добави, че администрацията на затвора не прави "разлика между затворниците" въз основа на техните убеждения.

Според баския всекидневник "Корео", който пръв публикува информацията, Асиер Мардонес и Жозуне Оса, двама бивши членове на ЕТА, са били осъдени за нападение над полицаи през 2003 г. От около месец двамата спят заедно в една килия.

Според вестника и двамата излежават 25-годишни присъди.

Тази новина предизвика дълбоко недоумение и възмущение сред колектива на жертвите на тероризъм", реагира Асоциацията на жертвите на тероризъм в изпратено вчера писмо до баските съдебни власти. В него тя моли също властите да потвърдят или отхвърлят съобщенията, че "Асиер Мардонес и Жозуне Оса всяка сутрин напускат затвора "Забала", за да учат във Витория, а при завръщането си спят в една и съща килия с площ 13 кв. м".

От октомври 2021 г. управлението на затворите е отговорност на баските регионални власти, а не на централните власти, в резултат на прехвърляне на правомощия, предоставени съгласно статута за автономията на Страната на баските.

Шест години след като ЕТА обяви разпускането си, въпросът за бившите членове на въоръжената организация, които все още са задържани, остава изключително чувствителен политически въпрос в Испания. Създадената през 1959 г. организация е отговорна за смъртта на повече от 850 души. 

Сегашното правителство на социалиста Педро Санчес сложи край на политиката на разпръсване и разделяне на задържаните бойци на ЕТА, прилагана от 80-те години на миналия век от испанските правителства както от левицата, така и от десницата, припомня АФП.

#двойка #бивши #бойци #баското #сепаратистко #движение #ета #различен #пол #делят

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете