Две партии на косовски сърби призоваха сръбските граждани в Косово да бойкотират преброяването на населението

Две партии на косовски сърби призоваха сръбските граждани в Косово да бойкотират преброяването на населението

5 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Две партии на косовски сърби призоваха сръбските граждани в Косово да бойкотират преброяването на населението

Най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ призова косовските сърби да не участват в преброяването на населението в Косово, за да изпратят "ясно послание" на косовския премиер Албин Курти, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа.

Преброяването на населението, домакинствата и жилищата в Косово започна днес и ще продължи до 17 май.

„Сръбска листа“, която се ползва и с подкрепата на официален Белград, обвини премиера на Косово в "години потисничество на сърбите" в Косово.

„Уважаеми граждани, като се имат предвид годините на репресии от режима на Албин Курти срещу нашия народ в Косово и Метохия, с цел етническо прочистване на всичко, което е сръбско от тези територии, бихме искали да изпратим ясно послание до Албин Курти и тези, които го подкрепят, че сръбският народ няма да участва в предстоящото лъжливо преброяване под негова организация, с което той иска да потвърди срамния си успех в прогонването на сърбите“, написа „Сръбска листа“ в публикация във Фейсбук.

По-рано днес "Партията на косовските сърби" на Александър Ябланович призова сръбските граждани в Косово да бойкотират преброяването на населението, съобщи информационният портал „Калдзо“.

В съобщение на партията се посочва, че този процес не представлява преброяване на населението, а е желание на косовския премиер Албин Курти да контролира успеха на репресивната си политика спрямо сърбите и да види в цифри колко сърби е успял да прогони от 2021 г. насам.

Правителството на Курти дойде на власт през 2021 г.

„Бойкотирайте преброяването, което предстои, не давайте никакви данни на екипите по преброяване, напълно избягвайте и игнорирайте всички действия, които са свързани с преброяването на населението“, се казва в съобщението на партията.

В него се посочва, че процесът по преброяване е неприемлив и идва в момент на най-големи предизвикателства за политиката и сигурността. Според "Партията на косовските сърби" този процес се провежда в най-неблагоприятния за сърбите в Косово период.

„Заради нагласените обвинения, заплахите и терора от страна на косовското правителство и действията на специалната единица на КП (косовската полиция) голям брой от нашите съграждани са задължени временно да напуснат домовете си със семействата си“, се казва още в съобщението.

На местните избори в Косово на 23 април миналата година косовските сърби в общините Звечан, Зубин поток, Лепосавич и Северна Митровица, в които са мнозинство, бойкотираха вота и избирателната активност бе 3,5 на сто. В резултат за кметове на тези общини бяха избрани косовски албанци, което предизвика напрежение както на местно ниво, така и между Белград и Прищина. 

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Сърбия и Косово водят диалог за нормализация на отношенията под егидата на ЕС.

"Партията на косовските сърби" на Александър Ябланович е една от политическите формации на сърбите в Косово, наред с партията "Сръбска листа" и Гражданска инициатива.

#найголямата #партия #косовските #сърби #сръбска #листа #призова #участват #преброяването #населението

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете