Дом на културата „Средец“ ще отбележи с празничен концерт своята 50-годишнина

Дом на културата „Средец“ ще отбележи с празничен концерт своята 50-годишнина

4 април 2024 г. · 17 мин. четене · Споделяне във Facebook


Дом на културата „Средец“ ще отбележи с празничен концерт своята 50-годишнина

Общински културен институт - Дом на културата (ОКИ ДК) „Средец“ ще отбележи на 16 април, вторник, с празничен юбилеен концерт своята 50-годишнина. Събитието ще се състои в концертната зала на дома, съобщиха от екипа на институцията. 

ОКИ ДК „Средец“ е един от единадесетте културни институти в Столична община, регистриран съгласно Закона за закрила и развитие на културата. Дейностите са насочени към широка аудитория без възрастови, социални и други ограничения – с фокус върху деца и младежи. Организират се обучения по изкуства, културни прояви и събития.

ОКИ ДК „Средец“ има 14 художествено-творчески състава в областите музика, литература, театър и пърформативни изкуства, танц, изобразително изкуство, в които към момента участват над 460 човека от различни възрастови групи – най-вече деца и младежи.  

Домът на културата „Средец“ е продължител на най-добрите традиции в областта на българската култура, творчески дом на световно известни състави, спечелили милиони приятели на България по целия свят. За своята многостранна дейност Дом на културата „Средец“ е отличен със значка „Златна книга“ и „Златен печат“, присъдени от Съвета на европейската научна и културна общност за принос към развитието на българската култура. Вече 50 години домът е средище за изява, развитие и представяне на таланта и творческите умения на участниците в художествените школи и ателиета, припомнят от института.

В празничната програма ще вземат участие Вокална студия „Дъга“, Танцов ансамбъл „Средец“, Танцов ансамбъл „Здравец“, Детска танцова група „Алиса“, Балетна школа „Маша Илиева“ и Клуб по спортни танци с ръководител Симеон Симеонов.

Вокална студия „Дъга“ е сформирана през 1994 г. от композитора Димитър Кърнолски и вокалния педагог Снежана Полихронова – Кърнолски. Оттогава до днес студията не е прекъсвала своята дейност, а през редиците ѝ са преминали стотици талантливи деца и юноши. Младите певци редовно изнасят концерти в София и страната, правят записи в БНР и БНТ, участват в дублажи на детски филми, печелят първи места в национални конкурси и фестивали, реализират турнета в България и чужбина. Възпитаниците на „Дъга“ са представяли страната ни на международни форуми в около 30 държави.

Сега във Вокална студия „Дъга“ се обучават над 50 деца, разделени в три възрастови групи. Студията предлага и индивидуално обучение. Репертоарът включва над 300 песни от различни музикални жанрове: хорова и църковна музика, съвременни аранжименти на произведения на Хендел, Моцарт, Бетховен, Вивалди, Перголези и др., фолклор, поп, рок, фолк джаз, рап, R&B, изпълнявани едногласно или многогласно – до осем гласа. Сценичните прояви включват не само вокални изпълнения, но и театрални етюди, танци и други сценични форми, съобразени със спецификата на песните.

Танцов ансамбъл „Средец“ е най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. Основан е към Столична община в началото на 1937 г. от група ентусиазирани младежи с ръководител Йордан Николов. След него колективът за кратко е поет от проф. Кирил Дженев. В началото на 50-те години на м. в. начело застава Димитър Димитров – човекът, направил най-много за изключителните постижения на състава, работил с неповторима енергия, любов и невероятен професионализъм до своя последен земен час. В историята на колектива като дългогодишен ръководител се откроява и името на хореографа Марин Маринов.

Ансамбълът отдавна се е наредил сред най-добрите танцови формации в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с възторг от стотици хиляди зрители. Репертоарът включва постановки от всички фолклорни области на  България. Костюмите са майсторски изработени по автентични модели и са специално подбрани за всяка една от оригиналните хореографии. Ежегодно репертоарът се обогатява с нови и завладяващи постановки. Ансамбълът участва активно в културния живот на столицата, страната и чужбина. Изпълненията му се отличават с изключителна чистота на стила, емоционална сила и неподправено художествено майсторство.

Настоящите художествени ръководители на танцов ансамбъл „Средец“ са младите талантливи и креативни Николай Илиев и Ива Търнева. Богата е колекцията от отличия, спечелени на редица български и международни фестивали. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден „Република България“ I степен, Орден „Св. св. Кирил и Методий“ I и II степен, Почетен знак на София, Специална награда на Министерството на културата и др. Талантивите танцьори са носители и на престижни международни награди: “Златно колие “ от Международен фолклорен фестивал в Дижон – Франция, „Златна брадва” – Закопане, Полша, златен медал и лауреатско звание на Десети международен младежки фестивал – Лайпциг,  Германия и др.

Танцов ансамбъл „Здравец“ е създаден през 1984 г. от хореографите Александрия и Георги Стоянови. Възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително  изкуство – гр. Пловдив, те са обучавани от най-добрите специалисти в областта на българското фолклорно изкуство. Със своите постижения ансамбълът се нарежда сред най-емблематичните танцови формации в страната. Репертоарът му  включва  хореографски постановки от всички етнографски области на България. Костюмите на ансамбъл “Здравец” са разнообразни и пищни, запазили автентичността на нашата традиция. Чрез своите багри, шевици и голямо разнообразие, те успяват да изразят настроението на българина и неговия неповторим темперамент. Изработват се на ръка, а в процеса  взимат участие и самите танцьори, както и техните  родители. Така се запазва духът на обичаите, предава се любовта към старинните български занаяти.

Концертите и спектаклите на ансамбъла винаги се превръщат в празници на народното творчество, на таланта на българския народ, съхранил в продължение на векове своя бит и култура. Ежегодно ансамбъл „Здравец“ изнася внушителен  спектакъл на сцени с мащаба на зала 1 на НДК, взима активно участие в различни културни събития, фестивали и телевизионни предавания. С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Нидерландия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др.

Детска танцова група „Алиса“ съществува от 10 години към сдружение „Будо клуб Ултра” в София. Там се занимават деца на възраст от 4 до 12 години. Групата е лауреат на конкурса „Орфеева дарба” -2012, 2013 и 2014 години в раздел „Модерна хореография” – златен и сребърен медал. Носител на отличие за дебют на фестивала „Ритъм в сърцето ми”. Първо място  на  Фестивала  на искуствата София 2019  в съвременната хореография. Второ място на „ Младежки  фестивал на искуствата „ София твори” - 2019г.- модерен балет, 1 място в шампионата „ Утринна звезда“ 2020- направление модерен балет. Участва в различни празници и мероприятия на Столична община. Художествен ръководител на групата е Виктория Стоянова.

Балетна школа „Маша Илиева“ към ОКИ Дом на културата „Средец“ вече десетилетия се радва на голяма популярност сред специалисти и почитатели на изкуството. Обучението е поверено на изтъкнати балетни педагози, призвани да градят у своите възпитаници усет към красота и изящество, чувство за ритъм и изискано поведение. Всички концерти на школата са празник за публиката, и по традиция намират достойно място в медиите. Най-голям успех бележат спектаклите „Лешникотрошачката”– януари 1999 г., „Куклената фея”– юни 2000 г., „Първата Коледа”– декември 2003 г., „Урок по танц”– март 2004 г., „Цветята на малката Ида”– юни 2004 г. и др. Трябва да отбележим, че „Първата Коледа“, „Снежна приказка“, „Коледни искри“, „Първият сняг“ и др. са създадени специално за коледните тържества.

Основател и художествен ръководител е проф. д-р Мария (Маша) Илиева. Примабалерина на Софийската опера от 1990 г., днес тя е репетитор на балетния състав там. Освен като изпълнител от световна класа, проф. д-р Илиева успешно работи и като преподавател в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. През 1995 г. създава своята балетна школа към Дом на културата „Средец“, а заедно с нея е Любов Фоминих, примабалерина на Пермския и Одеския балети – Русия, а по-късно и на Националния балет в София. През годините постепенно се присъединяват и други изтъкнати балетни педагози. Заниманията са в няколко посоки – обща физическа култура и развиване на физическия потенциал, класически екзерсис, модерни техники, изучаване на танци, подготовка за конкурси. /ПВ/

 

#общински #културен #институт #дом #културата #оки #средец #отбележи #празничен #юбилеен

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете