До един месец се очаква да стартира пълното прилагане на bcard e-ваучери за храна наравно с хартиените, които ще са валидни до юни

До един месец се очаква да стартира пълното прилагане на bcard e-ваучери за храна наравно с хартиените, които ще са валидни до юни

28 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


До един месец се очаква да стартира пълното прилагане на bcard e-ваучери за храна наравно с хартиените, които ще са валидни до юни

До един месец се очаква да стартира пълното прилагане на bcard e-ваучери за храна наравно с хартиените, които ще са валидни до юни. Стартираме с двадесетпроцентен пазарен дял при хартиените ваучери, а операторите на електронни ваучери за храна с предоставено разрешение от министъра на финансите, които вече предлагат българската карта bcard e-ваучери, са седем при общо 11 лицензирани. Очаква се да бъде сертифициран и осми оператор, с което ще бъде разчупен монополът на пазара, каза пред журналисти Стоилка Арсова, директор Национална картова и платежна схема на "Борика" АД. Обемът на пазара е 1,6 млрд. лева годишна квота за ваучери.

Тя съобщи, че все повече търговци се включват в инициативата за електронните ваучери, като потенциално се очаква техният брой да достигне между 13 000 - 15 000 в сектор "Храна". Очаква се присъединяването и на ресторантите към електронната ваучерна схема, но към момента проблем при тях е отделянето на разходите за алкохол, които заедно с цигарите са изключени от покупките с ваучери. Според Стоилка Арсова за търговците е предизвикателство по отношение на пренастройването на касовите системи, като това по-лесно ще се случи при по-големите обекти.

Проектът blink P2P по мобилен номер, който е базиран на системата за незабавни плащания, вече е достъпен за над 70 процента от клиентите на банките, които при желание могат да правят преводи директно по мобилните си телефони. Тази услуга е достъпна през седем банки и при нея преводи до сто лева не се облагат с такси. В специалния регистър за този тип мобилни плащания вече са се вписали над половин милион клиенти, а само за една седмица към системата е имало 60 млн. заявки от хората в контактните списъци в телефоните, каза Арсова.

За най-новия продукт - blink parking, който е алтернатива на плащането с SMS за паркиране, вече са сключени договори с над 30 общини и ще можем да плащаме таксата директно от мобилно приложение на съответната банка или платежната институция. До месец се очаква първата банка да се включи в услугата, каза Арсова.

По отношение на процеса на въвеждането на еврото в България от "Борика" обясниха, че се работи по това националните трансакции да преминават през националната инфраструктура, която директно ще се интегрира към европейските платежни системи. Очаква се след средата на годината през нашата платежна система да достигаме до всички евроконтрагенти, а през есента ще може да се въведе и незабавното разплащане с всички страни от ЕС, посочиха от "Борика".

#месец #очаква #стартира #пълното #прилагане #bcard #eваучери #храна #наравно #хартиените

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете